
به گزارش حلقه وصل، فریدم هاوس (خانه آزادی)، نهادی که بنابر پارامترهای خود، آزادیهای مدنی در جهان را رصد میکند، گزارش تازه سالانه خود در مورد آزادی مطبوعات در کشورهای جهان را منتشر کرده است و در آن ایران با رتبه ۱۹۱ در میان ۱۹۹ کشور در زمره «بدترین بدترینها» جای گرفته است.
در این گزارش که «آزادی مطبوعات سال ۲۰۱۵» نام دارد، آمده است که ده کشور و منطقهای که بدترین وضعیت آزادی مطبوعات در جهان را دارند عبارتند از بلاروس، کریمه، کوبا، گینه استوایی، اریتره، ایران، کره شمالی، سوریه، ترکمنستان، و ازبکستان.
در بخشی از این گزارش آمده است:«ایران همچنان در میان بدترین بدترینها قرار دارد، از جمله به این خاطر که این کشور یکی از بیشترین تعداد روزنامهنگاران زندانی در جهان را دارد و برای نمونه میتوان از جیسون رضائیان، روزنامهنگار واشینگتنپست نام برد که بدون تفهیم اتهام از ژوئیه ۲۰۱۴ در زندان است.»
لازم به ذکر است جیسون رضائیان از سوی دادستانی تهران به جاسوسی از طریق جمعآوری تصمیمات کشور در خصوص مسائل سیاست داخلی و خارجی و قراردادن آن در اختیار افراد غیر صالح متهم شده است.
بنا بر گزارش فریدمهاوس، آزادی مطبوعات در جهان در سال ۲۰۱۴ به پایینترین درجه خود در بیش از ۱۰ سال کاهش یافت.
جز ده کشور یادشده که در زمره «بدترین بدترینها» قرار دارند، نام کشورهای جمهوری آذربایجان با رتبه ۱۸۸، روسیه با ۱۸۱، تاجیکستان با ۱۷۹، عراق با ۱۶۰ و افغانستان با رتبه ۱۴۸ نیز در پایین جدول بهچشم میخورد.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است که امتیاز ایالات متحده در زمینه آزادی مطبوعات نسبت به سال گذشته خود یک درجه تنزل کرده و به رتبه ۲۲ رسیده است. دلیل این امر، «بازداشت، آزار، و برخورد خشن پلیس با روزنامهنگاران در جریان اعتراضات فرگوسن ایالت میسوری» عنوان شده است.
در گزارش این نهاد از آزادی مطبوعات جهان در سال ۲۰۱۴، کشورهای نروژ، سوئد، بلژیک، فنلاند، و هلند به ترتیب رتبههای یک تا پنج را در صدر جدول به عنوان آزادترین کشورها در زمینه مطبوعات به خود اختصاص دادهاند.
به طور کل در میان ۱۹۹ کشور مورد بررسی توسط فریدمهاوس، ۳۲ درصد در دسته کشورهای دارای مطبوعات «آزاد»، ۳۶ درصد «تا قسمتی آزاد» و ۳۲ درصد در دسته «غیرآزاد» قرار دارند. آماری که بدتر شدن وضعیت آزادی مطبوعات در جهان نسبت به دههای که گذشت را نشان میدهد.
در گزارش سال گذشته فریدمهاوس از آزادی مطبوعات جهان، ایران در میان ۱۹۷ کشوری که در آن سال بررسی شد رتبه ۱۹۱ را به خود اختصاص داده بود.
فریدم هاوس که سال ۱۹۴۱ در آمریکا تاسیس شد، سازمانی غیردولتی است که قرار است با برنامههای دولت آمریکا و سازمانهای جاسوسی این کشور، از دموکراسی، آزادی سیاسی و حقوق بشر در جهان دفاع میکند و در اینباره به تحقیق میپردازد. این سازمان از آن رو معروف گشته است که سالیانه فهرست کشورها را از لحاظ میزان دموکراتیک بودن تهیه و انتشار میدهد.
همچنین براساس گزارش جدید «خانه آزادی» ایران از لحاظ شاخصهای دیگر این خانه، آزادیهای مدنی و سیاسی ۶ از ۷ است که هفت بدترین وضعیت محسوب می شود. در مورد محیط اقتصادی ۲۴ از ۳۰، محیط سیاسی ۳۶ از ۴۰ و محیط قضایی ۳۰ از ۳۰ ارزیابی کرده که نشان از وضعیت نامطلوب دارد.
این موسسه وضعیت آزادی اینترنت در ایران را با در نظر گرفتن موانع دسترسی به اینترنت آزاد، محدود کردن محتوا و نقض حقوق کاربران، در سال ۲۰۱۴ نیز بد ارزیابی کرد.
گفتنی است این سازمان نزدیک به هشتاد درصد بودجه خود را از دولت آمریکا دریافت میکند و الباقی آن از منابع دیگر مانند بنیاد برادلی، بنیاد اسمیت ریچاردسن، دولت آلمان و دیگر موسسات و دولتها تامین میشود.
در اهداف این نهاد آمده است که «خانه آزادی همچنین بر این امر اصرار میورزد که «تشکیلات گوناگون ما الزام متحد شدن و رهبر قرار دادن آمریکا در تلاشهای بینالمللی در امر حقوق بشر و آزادی را الزامی میدارد».