به گزارش حلقه وصل، کتاب «امنیت قلب در فضای سایبر» به قلم احسان کیانخواه توسط انتشارات میراث اهل قلم منتشر شد.
فضای سایبر در حال درهمتنیده شدن و گسترش حضور خود در تمام شئون زندگی است. این گسترش و ممزوج شدن، چالشها و تهدیدهایی را برای کاربر این فضا که حی متأله مائت (تعریف علامه جوادی آملی از انسان) است و بر اساس هدف و غایت مشخصی خلقشده، به وجود آورده است. انسان باید روابط، انگیزهها و رفتارش را باید بارأی و نظر حکیم خالق خود طراحی نماید، زیرا حکیم عالم او را باقابلیتها و انگیزهی خاصی خلق کرده است تا کرامت مقدّر خود را کسب نماید. این کرامت مقدّر با چرخهای از عبودیت و کسب معرفت همراه است.
از طرفی مفهوم امنیت با خالی بودن از تهدید و درامان بودن از چالشها گرهخورده است. در تقسیمبندی لایهای امنیت، سطح فردی پایینترین سطح و هسته سطوح امنیت تعریفشده است. موضوع اصلی در امنیت فردی خود فرد ویژگیهای مادی و حداکثر مسائل مرتبط باعقل ابزاری و کارکردی اوست. تهدید امنیت فردی طیف وسیعی از اقدامات عمدی مانند خشونتها یا آسیبهای ساختاری از قبیل عدم برنامهریزیها، فقدان آموزش، اقتصاد ضعیف ورشکسته و حتی حوادث وقایعی مانند تصادفات و سیل و... را شامل میشود. در کتابهای حوزه امنیت با تفکیک امنیت به ذهنی و عینی، امنیت روحی و روانی را مقدم بر امنیت عینی قرار دادهاند، امنیت ذهنی و آرامش روح و روان نیز به آرامش واقعی و یا آرامش کاذب برگرفته از مفاهیم غیرحقیقی قابلتعمیم است؛ اما نکتهای که در این بحث تأملبرانگیز است، ابعاد حقیقت وجودی روح انسان است که بخش اعظم و حداکثری آن در امنیت فردی نادیده گرفتهشده است. اولین گام این نوشتار کشف مفهوم امنیت روح و به بیان دقیقتر امنیت قلب انسان مبتنی بر مفاهیم قرآنی و روایی است. کشف مفهوم امنیت قلب بهعنوان زیربنای بخش امنیت جامعه لازم و ضروری است. اهمیت پرداختن به این مسئله ازآنجهت است که امنیت قلب توجه به نفوس انسانی بوده که موجبات بقاء و پایداری جامعه اسلامی را فراهم میآورد.
حال ازآنجاییکه نفوس انسانها دایر مدار بروز کنشها و درنهایت شکلدهنده جامعه و روابط اجتماعی است، در تعالیم اسلامی میتوان اصلیترین و پایهایترین سطح امنیت را «امنیت قلب» تعریف کرد. در فضای سایبر که شکلدهنده عالمی نوین برای زیست است، امنیت قلب مسئله کلیدی این حوزه برای انسان مسئولی است که خود را پاسخگوی اعمال و رفتار خود در مقابل خالقِ عالم میداند.
این نوشتار به تبیین امنیت قلب در فضای سایبر میپردازد. کشف مفهوم امنیت قلب بهعنوان زیربنای امنیت جامعه در فضای سایبر که تضمینکنندهی انسانیت و حیات طیبهی انسانی است، لازم و ضروری است. فضای سایبر با ویژگیهای خاص خود و ارتباط بیپردهای که با انسان و نفس و قلب او دارد، قابلیت شکل دادن به سعادت و شقاوت انسان را داشته و تأثیر مستقیم بر حالت نفس او میگذارد. توجه به امنیت قلب در فضای سایبر با حجم بالای تهاجم، شبیخون و ناتوی فرهنگی علیه انسانها و بهویژه ملت ایران که سازنده و تداومدهندهی حکومت اسلامی است، توجه به امنیت قلب و حفظ آن از آفات نفسانی و شیطانی را در فضای سایبر امری ضروری میسازد.
«امنیت قلب در فضای سایبر »به دنبال طرحریزی سیاستگذاری نوین امنیتی برای پایهایترین سطح امنیت در نظام اسلامی است. نظام اسلامی با پاکی و تعالی، جامعهی آستانهی ظهور را شکل خواهد داد.