به گزارش حلقه وصل، دومین نشست «رصد صبح» ویژه رونمایی و نقد رمان «باغ خرمالو» به همت بنیادفرهنگی صبح قریب در فرهنگسرای انقلاب برگزار شد.
*باغ خرمالو کوچه پس کوچههای تاریخ را به مخاطب نشان میدهد
محمدرضاوحیدزاده منتقد ادبی، در این نشست گفت: «باغ خرمالو» برخلاف رمان قبلی هادی حکیمیان، «برج قحطی» که الگوی قصهگویی بسیار چالشبرانگیزی دارد، کاملاً خوشخوان و جذاب است. حکیمیان در این اثر به آسانی قصه میگوید. کتاب «باغ خرمالو» دست مخاطب را میگیرد و کوچه پس کوچه های تاریخ را به او نشان می دهد. کتاب نکات جالبی درباره مردم شناسی آن برهه از تاریخ ارائه می دهد. چاشنی طنز نیز از ویژگی های این رمان جذاب است.
*رویارویی دو نوجوان با رضاخان
مهدی کفاش رمان نویس و منتقد ادبی نیز باغ خرمالو را کتاب خوبی دانست که با اقبال زودهنگام مخاطب هم روبرو شده است. نویسنده رمان «بی کتابی» گفت: این اقبال به خاطر ریتم سریع و پرشتاب و جذاب آن است و هوشمندی نویسنده در رعایت ملزومات یک رمان نوجوان. حکیمیان به مخاطب نوجوان مجال نمی دهد کتاب را زمین بگذارد. در این کتاب دو نوجوان بسیار باهوش داریم که درگیری ها آن ها را از پا نمیاندازد. این دو نوجوان قهرمان اند و در مقابل آن ها ضد قهرمان همان محیط اجتماعی ست و این زیرکی نویسنده است. در فصل آخر این دو نوجوان مسبب همۀ مشکلاتی را که در زندگی اجتماعی خود دیده اند در مقابل خود می یابند، یعنی رضاخان.
وی افزود: نویسنده برای سرعت بخشیدن به رمان از توصیف ها کم کرده و به صحنه ها افزوده است. همچنین در دیالوگ نویسی بسیار حساب شده و قاعدهمند عمل کرده است. جهان این رمان تقابل وضعیت شهری و روستایی نیز هست. این را بارها در رویارویی شخصیت ها می بینیم.
*نمایش رضاخان بدون تطهیر او
محمدمهدی سیار به عنوان سومین کارشناس نظرات خود را چنین عنوان کرد: سوژه بسیار بکر است. قصۀ رضاخان است، اما نه با قرائت های معمول و کلیشه ای، در این رمان موقعیت جالب آنجاست که دو نوجوان به کمک رضاخان میروند و احتیاج رضاخان به کمک آنها نمایش داده می شود. بدون آنکه جنایات رضاخان تطهیر شود. در این رمان رضاخانِ عاجز را در برابر مردم عادی و حتی نوجوان های این سرزمین می بینیم. از دل این رمان خوب می تواند فیلمنامۀ خوبی درآید یا حتی بخشی از آن به کتاب های درسی وارد شود.
*این رمان در مدراس به دانشآموزان پیشنهاد شود
محمدرضا شرفی خبوشان منتقد و رمان نویس مطرح کشورمان نیز صحبت خود را اینگونه آغاز کرد: علت خوبی این رمان چیست؟ چون با نویسنده ای روبه رو هستیم که کارش را حرفه ای دنبال می کند و با قواعد روایت آشناست. جان روایت را می شناسد، دقت و غور در تاریخ دارد. این کار، سفارشی نیست، جوششی است و بر مبنای علایق نویسنده شکل گرفته و از دل نگاه تکنیکی و حرفه ای او بیرون آمده. حکیمیان نمایندۀ نسلی از رمان نویسان است که با تکنیک روایت حقایق تاریخ را بیان می کند. در باغ خرمالو ما با حقیقتی تاریخی روبه روییم بی آنکه در سطح و شعار بمانیم. این رمان بسیار قابل پیشنهاد دادن و توصیه کردن به عموم است. نویسنده مخاطب را از مواجهه با عکس رضاخان در فصل نخست به دیدار واقعی با رضاخان می رساند. اگر تکنیک و تعهد و روشنبینی جمع شود، حاصل می شود رمان باغ خرمالو.
نویسنده رمان «بی کتابی» گفت: این کتاب جا دارد در مدارس به دانش آموزان پیشنهاد شود تا موضوع کلاسهای درس تاریخشان باشد. در راسته بازار رمان نوجوان چراغی روشن شده و به این بازار رونق داده که باید قدر دانسته شود. ان شالله خستگی نویسنده با توزیع مناسب این کتاب برطرف شود.
در پایان این نشست نیز علاوه بر رونمایی از این کتاب، نویسنده چندکلامی صحبت کرد و توجه بیشتر نویسندگان را به تاریخ خواستار شد.