به گزارش حلقه وصل، جعفر مهراد مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری با بیان اینکه نظام کیو اس، رتبهبندی موضوعی ویرایش ۲۰۲۱ دانشگاههای جهان را منتشر کرد، اظهار داشت: در این رتبهبندی ۵۱ رشته موضوعی ذیل پنج حوزه کلی بررسی شده است.
وی افزود: کیو اس برای رتبهبندی موضوعی از چهار شاخص استفاده کرده که شامل شهرت دانشگاه، شهرت استخدام کنندگان فارغالتحصیلان دانشگاهی، استناد به هر مقاله و شاخص اچ است. اطلاعات دو شاخص نخست با انجام بررسیهای جهانی و اطلاعات مربوط به دو شاخص بعدی از پایگاه استنادی اسکوپوس استخراج شده که با این وجود، باید توجه داشت که وزن دهی به شاخصها برای اینکه نرمالسازی شوند، بسته به رشته موضوعی متفاوت هستند.
مهراد اضافه کرد: پنج حوزه کلی شامل هنرها و علوم انسانی، مهندسی و فناوری، علوم حیاتی و پزشکی، علوم طبیعی و علوم اجتماعی و مدیریت است.
هنرها و علوم انسانی
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری افزود: سه دانشگاه نخست حوزه هنرها و علوم انسانی شامل دانشگاه آکسفورد؛ هاروارد و کمبریج است. در ذیل این حوزه رشتههای باستان شناسی، معماری، هنر و طراحی، تاریخ کلاسیک و باستان، زبان و ادبیات انگلیسی، تاریخ، زبانشناسی، زبانهای مدرن، هنرهای نمایشی، فلسفه، الهیات و مطالعات مذهبی قرار دارد.
مهراد اضافه کرد: کشورهای دارنده دانشگاههای برتر در قاره آسیا در این حوزه شامل چین (سرزمین اصلی)، هنگ کنگ، هندوستان، اندونزی، رژیم صهیونیستی، ژاپن، اردن، قزاقستان، لبنان، مالزی، فیلیپین، روسیه، عربستان سعودی، سنگاپور، کرهجنوبی، تایوان، تایلند، ترکیه و امارات متحده عربی است. جمهوری اسلامی ایران در این حوزه دانشگاهی رتبه به دست نیاورده است. در این ویرایش، از مالزی و ترکیه هر کدام ۳ دانشگاه و از عربستان سعودی و امارات متحده عربی هر کدام ۲ دانشگاه به عنوان دانشگاههای برتر حوزه هنر و علوم انسانی نام برده شده است.
مهندسی و فناوری
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری عنوان کرد: در حوزه مهندسی و فناوری سه دانشگاه ام ای تی، استنفورد و کمبریج جزو سه دانشگاه برتر جهان هستند که رشتههای ذیل این حوزه شامل علوم کامپیوتر و نظامهای اطلاعاتی، مهندسی شیمی، مهندسی عمران، مهندسی برق و الکترونیک، مهندسی مکانیک، مهندسی معدن و مهندسی نفت است.
مهراد گفت: جمهوری اسلامی ایران در این حوزه دارای ۴ دانشگاه برتر صنعتی شریف با کل امتیاز ۷۰.۳ و رتبه ۱۷۸، دانشگاه تهران با کل امتیاز ۶۵.۸ و رتبه ۲۸۲، دانشگاه صنعتی امیرکبیر با کل امتیاز ۶۳.۵ و رتبه ۳۴۵ و دانشگاه علم و صنعت ایران که رتبه آن در دامنهای بین ۴۵۱ تا ۵۰۰ قرار دارد، که برای این دانشگاه امتیازی گزارش نشده است.
وی افزود: سایر کشورهای آسیایی دارنده دانشگاههای برتر در حوزه مهندسی و فناوری عبارت است از بنگلادش، چین (سرزمین اصلی)، هنگ کنگ، هندوستان، اندونزی، رژیم صهیونیستی، اردن، لبنان، مالزی، فیلیپین، پاکستان، قطر، روسیه، عربستان سعودی، سنگاپور، کرهجنوبی، تایوان، تایلند، ترکیه و امارات متحده عربی. تعداد دانشگاههای برتر ترکیه در این حوزه ۷، عربستان سعودی ۴ و امارات متحده عربی ۳ دانشگاه است.
علوم حیاتی و پزشکی
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری گفت: در حوزه علوم حیاتی و پزشکی سه دانشگاه هاروارد، آکسفورد و استنفورد جزو برترینهای جهان هستند. رشتههای ذیل این حوزه شامل کشاورزی و جنگلداری، آناتومی و فیزیولوژی، علوم زیستی، دندانپزشکی، پزشکی، پرستاری، داروسازی، روانشناسی و دامپزشکی است.
مهراد عنوان کرد: در این حوزه تنها نام دانشگاه علوم پزشکی تهران به عنوان دانشگاه برتر جمهوری اسلامی ایران گزارش شده که رتبه این دانشگاه در دامنهای بین ۴۰۰ تا ۴۵۰ قرار دارد. برای دانشگاه علوم پزشکی تهران امتیازی اعلام نشده است.
وی افزود: سایر کشورهای آسیایی دارنده دانشگاههای برتر در علوم حیاتی و پزشکی شامل چین (سرزمین اصلی)، هنگ کنگ، هندوستان، اندونزی، رژیم صهیونیستی، اردن، لبنان، ژاپن، مالزی، پاکستان، فیلیپین، روسیه، عربستان سعودی، سنگاپور، کرهجنوبی، تایوان، تایلند، ترکیه و امارات متحده عربی است. تعداد دانشگاههای برتر مالزی در این حوزه ۴، عربستان سعودی و امارات متحده عربی و ترکیه هر کدام ۲ دانشگاه است.
علوم طبیعی
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری گفت: در ویرایش ۲۰۲۱ در این حوزه ام ای تی، استنفورد و هاروارد سه دانشگاه نخست برتر جهان رتبهبندی شدهاند. رشتههای ذیل علوم طبیعی شامل شیمی، علوم زمین و دریایی، محیطزیست، جغرافیا، زمین شناسی، ژئوفیزیک، علم مواد، ریاضیات و فیزیک و نجوم است.
وی گفت: از جمهوری اسلامی ایران تنها نام دو دانشگاه صنعتی شریف و دانشگاه تهران هر کدام در دامنهای بین ۴۰۱ تا ۴۵۰ رتبهبندی شدهاند که برای این دو دانشگاه نیز امتیازی اعلام نشده است.
مهراد عنوان کرد: سایر کشورهای آسیایی دارنده دانشگاههای برتر در علوم طبیعی عبارت است از چین(سرزمین اصلی)، هنگ کنگ، هندوستان، اندونزی، رژیم صهیونیستی، ژاپن، مالزی، پاکستان، عربستان سعودی، سنگاپور، روسیه، کرهجنوبی، تایوان و ترکیه و تعداد دانشگاههای برتر ترکیه و مالزی هر کدام در حوزه علم طبیعی ۴ دانشگاه است.
علوم اجتماعی و مدیریت
مؤسس مرکز منطقهای اطلاعرسانی علوم و فناوری اضافه کرد: در حوزه علوم اجتماعی و مدیریت سه دانشگاه برتر جهان شامل هاروارد، مدرسه اقتصاد و علوم سیاسی لندن و استنفورد هست که رشتههای موضوعی ذیل این حوزه عبارتند از حسابداری و امور مالی، مردم شناسی، بازرگانی و مدیریت، ارتباطات و رسانهها، مطالعات توسعه، اقتصاد و اقتصاد سنجی، آموزش و پرورش، مدیریت اوقات فراغت، حقوق، کتابداری و مدیریت اطلاعات، سیاست، سیاستگذاری اجتماعی، جامعه شناسی و ورزش است.
مهراد گفت: در این حوزه نامی از دانشگاههای ایران مشاهده نمیشود. سایر کشورهای آسیایی دارنده دانشگاههای برتر عبارتند از چین(سرزمین اصلی)، هنگ کنگ، هندوستان، اندونزی، رژیم صهیونیستی، اردن، قزاقستان، لبنان، مالزی، پاکستان، فیلیپین، قطر، عربستان سعودی، سنگاپور، کرهجنوبی، تایوان، تایلند، ترکیه و امارات متحده عربی. تعداد دانشگاههای برتر مالزی ۱۰، ترکیه ۶، عربستان سعودی ۳ و امارات متحده عربی ۲ دانشگاه است.
وی افزود: کیو اس رتبهبندی دانشگاههای جهان را از سال ۲۰۰۴ آغاز کرده و از آن پس، رتبهبندی کیو اس در دسترسی به اطلاعات و داده پیرامون عملکرد دانشگاهها به مهمترین منبع جهانی تبدیل شده است.