به گزارش حلقه وصل، پس از آنکه در هفته گذشته «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی تصمیم تهران برای اجرای بند ششم قانون اقدام راهبردی برای رفع تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران را به اطلاع این نهاد رساند، اعلام شد که «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس پیشنهاد داده برای یافتن راهحل عمومی به منظور ادامه فعالیتهای این نهاد به تهران سفر کند.
پس از آن هم غریب آبادی اعلام کرد که گروسی روز شنبه دوم اسفند ماه به درخواست خود برای گفتوگوی فنی با سازمان انرژی اتمی درباره ماده ۶ قانون اقدام راهبردی مجلس در تهران خواهد بود و «بهروز کمالوندی» معاون و سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که گروسی روز یکشنبه سوم اسفند ماه با «علی اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی و دیگر مسؤولان این سازمان دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
کمالوندی موضوعات فنی و ترتیبات اجرایی توقف نظارتهای فراتر از پادمان و پروتکل الحاقی و اقدامات داوطلبانه فراپادمانی و نحوه ادامه همکاریهای دو طرف را از جمله محورهای گفتوگوهای گروسی در تهران برشمرد.. در همین خصوص یک منبع مطلع گفت که گروسی امشب (شنبه) وارد تهران میشود.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه ۲۹ بهمن ماه در بیانیهای هدف از این سفر را دستیابی به راهحلهایی برای ادامه رژیم بازرسیها برشمرد و اعلام کرد: رافائل گروسی روز شنبه به تهران سفر خواهد کرد تا درباره حصول یک توافق در زمینه چگونگی انجام اقدامات بازرسان آژانس در راستای کاهش تعهدات ایران ذیل برجام رایزنی کند.
در همین خصوص نیز «رافائل گروسی» روز جمعه اول اسفند ماه در توئیتی درباره سفرش به تهران نوشت: «فردا من به تهران سفر میکنم تا با مقامهای ارشد ایران درباره یافتن راهحل قابل توافق دوجانبه و قابل تطبیق با قوانین ایران دیدار کنم تا آژانس بینالمللی انرژی اتمی بتواند به فعالیتهای راستیآزمایی اساسی در ایران ادامه دهد. چشم به راه موفقیت هستیم و این به نفع همه است.»
* قدردانی بورل از آژانس
«جوزپ بورل» مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در توئیتی درباره سفر گروسی به تهران نوشت: «از کار فنی و بیطرفانه آژانس بینالمللی انرژی اتمی کاملا حمایت میکنم. از تلاشهای رافائل گروسی در خصوص فعالیتهای اساسی نظارتی آژانس درباره فعالیتهای ایران از جمله سفر مهم وی به تهران سپاسگزار هستیم.»
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی در وین نیز در توئیتی در این باره نوشت: «روز شنبه، مدیر کل آژانس اتمی رافائل گروسی برای رایزنی درباره چگونگی فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی در ایران در شرایط متغیر فعلی به تهران سفر خواهد کرد. نتایج این رایزنیها تا یکشنبه شب علنی خواهد شد، اما این نتایج هر آنچه که باشند مهم است بدانیم که بازرسیها به طور کامل متوقف نمیشود، بلکه تعدادشان کاهش قابل توجهی خواهد داشت. باید این را هم بدانیم که محدودیتهای جدید ایران در خصوص بازرسیها لزوماً برای مدت طولانی دوام نخواهد داشت. همه چیز به تلاشهای سیاسی در جهت اجرای کامل توافق هستهای بستگی خواهد داشت.»
این سفر در حالی انجام میشود که در آستانه توقف اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی در راستای اجرای مصوبه مجلس در پنجم اسفند ماه سال جاری هستیم.
طرح دوفوریتی اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران روز چهارشنبه ۱۲ آذر ماه سال جاری در مجلس شورای اسلامی اصلاح و توسط شورای نگهبان تایید شد و همان روز رئیس مجلس در نامهای به رئیس جمهور قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها را جهت اجرا ابلاغ کرد و آیین نامه اجرایی این قانون نیز سوم دی ماه به تصویب هیأت وزیران رسید.اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور نیز آیین نامه اجرایی قانون مزبور را برای اجرا به دستگاههای مربوطه ابلاغ کرد.
براساس ماده ۶ این طرح، دولت جمهوری اسلامی ایران موظف است در صورت عدم اجرای کامل تعهدات کشورهای متعاهد از جمله کشورهای ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلستان، چین و روسیه) در قبال ایران و عادی نشدن روابط کامل بانکی و عدم رفع کامل موانع صادرات و فروش کامل نفت و فرآوردههای نفتی ایران و برگشت کامل و سریع ارز منابع حاصل از فروش، دو ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون در مجلس شورای اسلامی، نظارتهای فراتر از پادمان از جمله اجرای داوطلبانه سند (پروتکل) الحاقی را متوقف کند.
لازم به ذکر است اقداماتی که از پنج اسفند و در راستای اجرای اقدام راهبردی برای رفع تحریمها متوقف میشود، شامل این موارد است: مفاد پروتکل الحاقی؛ کد ۳.۱ اصلاحی ترتیبات فرعی موافقت نامه پادمان (برای اظهار زودهنگام تاسیسات هسته ای به آژانس)؛ استفاده از فناوری های مدرن و حضور درازمدت آژانس در ایران؛ اقدامات شفاف ساز در رابطه با کیک زرد؛ اقدامات شفاف ساز در رابطه با غنی سازی؛ دسترسی ها پیرو مفاد برجام؛ نظارت و راستی آزمایی اجرای اقدامات داوطلبانه و اقدامات شفاف ساز در رابطه با ساخت قطعات سانتریفیوژ.
در آستانه این سفر نیز آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارشی اعلام کرد که ایران قصد دارد دستگاههای سانتریفیوژ بیشتری در تأسیسات هستهای نطنز نصب کند. خبرگزاری رویترز با استناد به گزارشی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی نوشت ایران نهاد دیدهبان هستهای سازمان ملل را از قصد خود برای نصب سانتریفیوژهای پیشرفته IR-۲m در یک تأسیسات زیرزمینی غنیسازی اورانیوم در نطنز مطلع کرده است.
براساس این گزارش «ایران گفته قصد دارد دو آبشار ۱۷۴ تایی از سانتریفیوژهای IR۲m در کارخانه غنیسازی سوخت نطنز (FEP) نصب کند. این اقدام، تعداد کل آبشارهای سانتریفیوژهای IR۲m که قرار است نصب شوند یا در حال نصب و در حال فعالیت هستند را به رقم ۶ میرساند.»
پیش از این (۱۴ بهمن ماه) «کاظم غریب آبادی» سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی در پیامی توئیتری، نوشت: ضمن سپاس از دانشمندان سختکوش هستهای کشورمان، دو زنجیره ۳۴۸ تایی از سانتریفیوژهای IR۲m با ظرفیت تقریبی چهار برابر نسبت به نوع IR۱ با موفقیت در نطنز نصب شده و در حال کار با UF۶ هستند. نصب ۲ زنجیره سانتریفیوژهای IR۶ هم در فردو آغاز شده است.
این دومین باری است که رافائل گروسی به تهران سفر میکند، او دوشنبه شب سوم شهریور ماه به منظور انجام سفری دو روزه به تهران آمد و در پایان بیانیهای مشترک از سوی دو طرف منتشر و عنوان شد که طرفین در خصوص حل و فصل توأم با حسن نیت موضوعات مشخص شده توسط آژانس در ارتباط با اجرای پادمان به توافق دست یافتند و قرار شد ایران به دو مکان درخواستی دسترسی بدهد. گروسی در آن سفر با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و حسن روحانی رئیس جمهور نیز دیدار و گفتوگو کرد.