سرویس مبشرصبح - رامین ولیزاده میدانی: ظرفیتهای بینظیری در کشور ما وجود دارند که در سایهی غفلت واقع شدهاند. مقام معظم رهبری با تأکیدات خود، سعی در هوشیاری ما در این باره دارند. توجه به بیانات و راهنماییهای ایشان، راهگشای این جادهی پر پیچوخم است؛ لذا در این نوشتار، سعی بر شمردن پارهای از ظرفیتهای داخلی مورد تأکید مقام معظم رهبری داریم.
1- نیروی انسانی
نیروی انسانی به عنوان مهمترین ظرفیت هر کشوری محسوب میشود؛ با توجه به این مهم، مقام معظم رهبری یکی از ظرفیّتهای مهمّ کشور را ظرفیّت نیروی انسانی میخوانند. ایشان در این باره میفرمایند: «یکی از ظرفیّتهای مهمّ ما، ظرفیّت نیروی انسانی ما است. نیروی انسانی در کشور ما، یکی از بزرگترین ظرفیّتهای کشور ما است؛ این یک فرصت بزرگ است».(1) ایشان با ممتاز خواندن ظرفیت نیروی انسانی در کشور ما میفرمایند: « ظرفیت منابع انسانی ما جزو ظرفیتهای ممتاز در سطح جهان است؛ این ظرفیت را باید بالفعل کرد و باید به کار گرفت». (2)
ایشان همچنین در این مورد به جمعیت جوان کشور اشاره میکنند:«یکی از ظرفیّتهای مهمّ ما، ظرفیّت نیروی انسانی ما است. نیروی انسانی در کشور ما، یکی از بزرگترین ظرفیّتهای کشور ما است؛ این یک فرصت بزرگ است. جمعیّت جوان کشور ــ از پانزده سال تا سی سال ــ یک حجم عظیم از ملّت ما را تشکیل میدهند؛ این خودش یک ظرفیّت است».(3)
2- منابع طبیعی
از ظرفیتهای دیگری که میتواند یک کشور را در مسیر رشد و شکوفایی قرار دهد، منابع طبیعی آن کشور است. وجود منابع عظیم طبیعی در کشور ما، به عنوان یکی از این ظرفیتهای قابل توجه است. به طوری که رهبری معظم در این باره میفرمایند: «یکی از ظرفیّتهای مهم کشور ما منابع طبیعی است. من سال گذشته در همینجا راجع به نفت و گاز گفتم که مجموع نفت و گاز ما در دنیا درجهی یک است؛ یعنی هیچ کشوری در دنیا به قدر ایران، بر روی هم نفت و گاز ندارد. مجموع نفت و گاز ما از همهی کشورهای دنیا ــ شرق و غرب عالم ــ بیشتر است. امسال که من دارم با شما حرف میزنم، کشفیّاتی درمورد گاز شده است که نشان میدهد که از آن مقداری که سال گذشته در آمارهای ما بود، از آن مقدار هم منابع گازی ما و ذخیرههای گازی ما افزایش پیدا کرده است؛ این وضع نفت و گاز ما است. بیشترین ذخیرهی منابع انرژی ــ که همهی دنیا روشنی خود، گرمای خود، صنعت خود، رونق خود را از انرژی دارد، از نفت و گاز دارد ــ در کشور ما است. علاوهی بر این، معادن طلا و معادن فلزّات کمیاب در سرتاسر این کشور پراکنده است و وجود دارد. سنگ آهن، سنگهای قیمتی، انواع و اقسام فلزهای لازم و اساسی ــ که مادر صنایع محسوب میشوند ــ در کشور وجود دارد؛ این هم یک ظرفیّت بزرگی است».(4)
3- ظرفیتهای علمی
از دیگر ظرفیتهای مهمی که باید بدان اشاره کرد، ظرفیتهای علمی یک کشور است. حتی در احادیث معصومین(ع) نیز میبینیم که چقدر به ارزش علم اشاره دارند و آن را به عنوان یک قدرت میخوانند. «العلم سلطان» اشاره به همین موضوع دارد. در این باره نیز مقام معظم رهبری اشارات مهمی فرمودهاند. از جمله بیاناتی که ایشان در این باره دارند، به این شرح است: «تعداد ده میلیون دانشآموختهی دانشگاهها را داریم؛ ده میلیون از جوانهای ما در طول این سالها از دانشگاهها فارغالتّحصیل شدند. همین حالا بیش از چهار میلیون دانشجو داریم که اینها در طول چند سال آینده فارغالتّحصیل میشوند؛ جوانان عزیز بدانند، این چهار میلیونی که میگویم، ۲۵ برابر تعداد دانشجو در پایان رژیم طاغوت است؛ جمعیّت کشور نسبت به آن موقع شده دو برابر، امّا تعداد دانشجو نسبت به آن موقع شده ۲۵ برابر؛ امروز ما این تعداد دانشجو و فارغالتّحصیل داریم. علاوهی بر اینها، میلیونها نیروی مجرّب و ماهر داریم». (5) این اشارات مشخص میکند که ظرفیت عظیمی از جوانان عالم و متفکر در کشور وجود دارد و باید از این فرصت ناب به بهترین نحو استفاده کرد.
4- موقعیّت جغرافیایی
موقعیت استراتژیک ایران باعث شده است که در طول سالهای متمادی، مورد توجه همگان و به ویژه قدرتهای بزرگ جهانی باشد. در این باره نیز مقام معظم رهبری میفرمایند:«ظرفیّت دیگر موقعیّت جغرافیایی ما است؛ ما با پانزده کشور همسایه هستیم که اینها رفتوآمد دارند. حمل و نقل ترانزیت یکی از فرصتهای بزرگ کشورها است؛ این برای کشور ما هست و در جنوب به دریای آزاد و در شمال به آبهای محدود منتهی میشود. در این همسایههای ما، در حدود ۳۷۰ میلیون جمعیّت زندگی میکنند که این مقدار ارتباطات و همسایهها، برای رونق اقتصادی یک کشور یک فرصت بسیار بزرگی است. این علاوه بر بازار داخلی خود ما است؛ یک بازار ۷۵ میلیونی که برای هر اقتصادی، یک چنین بازاری بازار مهمّی است ».(6)
5- زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری
از ظرفیتهای مهمی که برای کشورها حائز اهمیت است، زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری کشورها است. رهبری معظم به این نکته نیز اشاره میفرمایند: «یک ظرفیّت دیگری که در کشور وجود دارد، زیرساختهای نرمافزاری و سختافزاری است؛ نرمافزاری مثل این سیاستهای اصل ۴۴، سند چشمانداز و این کارهایی که در این چند سال انجام گرفته و همچنین زیرساختهای گوناگون مثل جاده و سد و پل و کارخانه و امثال اینها؛ اینها زمینههای بسیار خوبی برای پیشرفت اقتصاد کشور است، اینها ظرفیتهای یک کشور است».(7) هر کشوری برای پیشرفت و رونق اقتصادی خود به وجود چنین زیرساختهایی نیاز دارد. چنان که اشاره شد، رهبری معظم وجود این زیرساختها را مورد تأکید قرار میدهند.
6- ظرفیت اقتصادی
امروزه در جهان سرمایهداری، کشورهایی که از ظرفیت اقتصادی بالایی برخوردارند، نقش تعیینکنندهای در نظام بینالملل ایفا میکنند. از قدرتهای بزرگ اقتصادی که در این رابطه میتوان به آن اشاره کرد، کشور چین است. این کشور توانسته است که در بازار جهانی حضور پررنگی داشته باشد. نقش بزرگ اقتصادی این کشور در نظام بینالملل، باعث ایجاد نقش تعیینکنندهی سیاسی نیز شده است. حال با این اشاره، تأکید مقام معظم رهبری بر ظرفیت اقتصادی کشور چنین است:«با ابلاغ سیاستهای اصل 44 قانون اساسی و آنچه که به مسئولان توصیه و به آنها تأکید شد و آنها هم عزم خودشان را نسبت به این قضیه ابراز کردند، میدان تلاش اقتصادی برای مردم گشوده است و راهها باز است. مسئولان باید برای مردم تشریح کنند امکانهایی را که در اختیار مردم وجود دارد و خودشان هم باید تلاش کنند. کشور ما ظرفیت اقتصادی بسیار زیادی دارد و میتوان برای بنای یک جامعهی برخوردار از رفاه، تلاش و کار کرد».(8)
نتیجهگیری:
غفلت از داشتههای خود عواقب سنگینی در پی دارد. از نمونههای این آثار این است که به دنبال دیگران چشم دوخته میشود. مقام معظم رهبری نوحگونه کشتی این انقلاب را از طوفانهای مختلف نجات میدهند. توجه به اشارات ایشان در مورد ظرفیتهای داخلی کشور نیز نجاتبخش کشور در این برههی حساس است که در این نوشتار به پارهای از آنها اشاره شد.
منابع:
(1) بیانات در حرم مطهر رضوی، 1393/01/01
(2) بيانات در دیدار فعالان بخشهای اقتصادی کشور - 1390/05/26
(3) پاسخ رهبر انقلاب به ۱۰ پرسش درباره اقتصاد مقاومتی - 1393/01/06
(4) پاسخ رهبر انقلاب به ۱۰ پرسش درباره اقتصاد مقاومتی - 1393/01/06
(5) پاسخ رهبر انقلاب به ۱۰ پرسش درباره اقتصاد مقاومتی - 1393/01/06
(6) پاسخ رهبر انقلاب به ۱۰ پرسش درباره اقتصاد مقاومتی - 1393/01/06
(7) پاسخ رهبر انقلاب به ۱۰ پرسش درباره اقتصاد مقاومتی - 1393/01/06
(8) پیام نوروزی به مناسبت حلول سال 1386