بیتردید در مواجهه با مشکلات، بحرانها و آسیبهای اجتماعی دولتها به تنهایی قادر به کاهش آنان نیستند و باید مثلثی ازسازمانهای مردم نهاد، دولت و مردم تشکیل تا با کمک یکدیگر گامهای مؤثری برداشته شود.
پس از ایجاد ساختارها در جهت پیشگیری، نیازمند یک حسگر قوی اجتماعی برای انعکاس بحرانها و مقابله با آن ها هستیم. این حس گر قوی می تواند همان تشکل های مردم نهاد و خودجوش مردمی باشد.
البته استفاده از سرمایه های اصلی که دورن جامعه هستند نیازمند مهارت آموزی نیز هست. بر همین اساس قرارگاه امنیتی اجتماعی شهید برونسی در مشهدمقدس جهت آموزش و توانمندسازی تشکل های مردمی دوره ی آموزشی «همدلانه» را تدارک دیده است.
یوسف حسن زاده دبیراجرایی دوره ی آموزشی «همدلانه» در مشهد مقدس با حلقه وصل به گفتگو نشست.
وی بیان داشت: معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری با همکاری معاونت فرهنگی اجتماعی قرارگاه امنیتی اجتماعی شهید برونسی مشهدمقدس تصمیم به برگزاری دوره ای آموزشی با عنوان «همدلانه» گرفته است.
حسن زاده ادامه داد: بهتر است که اینطور شروع کنم از حدود چهار سال پیش بررسی آسیب ها و معضلات اجتماعی را در حوزه های مختلف از جمله طلاق، اعتیاد،خشونت، مسائل جنسی و … با رویکرد پیشگیری را آغاز نمودیم و به حدود ۷۰ مسئله فرهنگی اجتماعی اثرگذار در شکل گیری شخصیت اجتماعی افراد رسیدیم.
وی تصریح کرد: نکته ی حائز اهمیت در این بررسی ها این بود که تمامی این آسیب ها در یک فرایندی شکل می گیرند و وقتی فردی دچار آسیب اجتماعی می شود فرآیندی را طی نموده که می توان گفت به صورت شبکه به هم متصل هستند و خلاء و یا ضعف در هر یک از این مسئله ها در خانواده و یا جامعه چه به لحاظ زیر ساختی و چه به لحاظ برنامه های فصلی و یا موضوعی بستر یک و یا چند معضل اجتماعی را فراهم می نماید. معظلات و خروجی این کاستی ها هم بنا به شرایط مختلف مناطق و محلات متفاوت بوده و برنامه های متناسب خود را می طلبد.
حسن زاده اضافه کرد: با بررسی ها در نهایت به ۱۰ سرفصل دست یافتیم که توانستیم فعالان اجتماعی که در هر یک از این سرفصل ها فعالیت می کنند را شناسایی کنیم تا با همکاری وهمدلی آن ها بتوانیم قدم هایی در راستای کاهش این آسیب ها برداریم.
دبیر اجرایی دوره ی آموزشی «همدلانه» خاطر نشان کرد: به هر صورت ما معتقدیم که باید ظرفیت ها و توانمندی های مردمی را تقویت کرد و کار دولت ها و سازمان های حاکمیتی در اصل بایدنظارتی، حمایتی و هدایتی داشته باشند و ورود به اجرا کار اشتباهی است. باید کار را به مردم بسپارند. موضوعات اجتماعی را مردم به شکل های مختلف در حال پیگیری هستند و هر کاری که توسط فردی در حال انجام است و در واقع خدمتی اجتماعی انجام می دهد موضوع اجتماعی شهری، استانی و ملی است.
این فعال اجتماعی ضمن اشاره به اینکه مشکل سیستم های دولتی این است که فقط با سمن هایی که ثبت دارند در ارتباط هستند بیان داشت: پس برای گروه های خودجوش مردمی که به دلایل مختلف نتوانسته اند خود را ثبت کنند در حالی که فعالیت اجتماعی موثری در محلات دارند نهادهای مسئول عموما برای ایشان برنامه ای ندارند. در همین رابطه ما در این دوره با سازمان های مختلفی صحبت داشته ایم و سعی خواهیم داشت که در این برنامه ها از ظرفیت تخصصی این سازمان ها نیز بهره مند شویم.
حسن زاده اضافه کرد: مهم ترین دلیلی که ما به این اهمیت مسئله رسیدیم که باید بحث تقویت تشکل ها را پیگیری نماییم این بود که مردم اگر خودشان پای کار نیایند، خودشان برای رفع و حل مسائل ورود پیدا نکنند سیستم های حکومتی آنچنان که باید نمی توانند کاری از پیش برند، این مسئله ای است که اساتید جامعه شناسی به آن اذعان داردند . چون مردم ظرفیت های بسیار خوبی در اختیار دارند، به مسائل و نیازهای منطقه ای بسیار آگاهند، واقع بین هستند و به نقاط و نکات ریز محلات خود را اشراف دارند، افراد محله را می شناسند و ارتباط تنگاتنگ با ایشان دارند و از طرف دیگر راه حل ها را هم بهتر و متناسب با شرایط منطقه و محله خود پیشنهاد می دهند. بنابراین اگر مردم پای کار بیایند در حوزه حل مسائل اجتماعی شاهد اثرگذاری بیش تری خواهیم بود تا اینکه ستادی در کشورو یا در استان و شهر بخواهند تصمیم گیری داشته باشند.
این کارشناس اجتماعی تأکید کرد: نکته ی دیگری که علت آغاز کار ما بود سخنرانی حضرت آقا در سال ۱۳۹۵بود که بحث مجموعه های خودجوش را مطرح نموده و اینکه باید این جرکت های مردمی توسعه یابند و به آن ها بها داده شود.اما متأسفانه دستگاه های دولتی نگاهی ابزاری به مجموعه های مردمی دارند و صرفاً مجموعه های مردمی را برای راه انداختن کار خود می خواهند و بعضا هم نگاه های جناحی را نیز در این امر دخیل می نمایند.
وی در ادامه گفت: نکته ی دیگر اینکه مجدد حضرت آقا در سال ۹۸ بحث حلقه های میانی را مطرح کردند. خوب این حلقه های میانی گروه های خودجوش مردمی و تشکل ها هستند که باید تقویت و حمایت شوند. با توجه به آنچه گفته شد این قرارگاه با همکاری معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری تصمیم به توانمندسازی مسئولان، مشاوران و مربیان تشکل های اجتماعی و گروه های خودجوش مردمی گرفته است.
این فعال اجتماعی خاطر نشان کرد: برنامه های آموزشی این دوره در قالب چهارموضوع پیشگیری و درمان آسیب های اجتماعی، استعدادیابی و مهارت آموزی شغلی نوجوانان، تربیت مربی مهارت های زندگی و آموزش های پیش از ازدواج و تربیت کارآفرین مبتنی بر ظرفیت های شغلی شهر زیارتی و با چهار مخاطب متفاوت برگزار می شود.
دبیر اجرایی دوره ی آموزشی «همدلانه» در مشهدمقدس به اولویت شرکت کنندگان اشاره کرد و افزود: اولویت آموزش ما با تشکل ها و گروه های مردمی فعال در حاشیه شهر مشهد و روستاهای اطراف خواهد بود و در این برنامه با توجه به شیوع کرونا تلاش ما این است که با فراهم آوردن شرایط لازم و رعایت موارد بهداشتی دوره حضوری برگزار شود اما در صورتی که اوضاع همه گیری ویروس وخیم شود و بستر برگزار برنامه حضوری فراهم نشود به سمت اجرای دوره ای غیرحضوری و مجازی خواهیم رفت.
حسن زاده تصریح کرد: اگر جلسات نیز حضوری باشد محوریت اجرا با خود تشکل های مردمی فعال خواهد بود و با همکاری آن ها در چند منطقه اجرا خواهد شد. در حال حاضر نیز چند محله اعلام آمادگی کرده اند جهت برگزاری دوره در محله ی آنها که در حال بررسی هستیم و به زودی مشخص خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه دوره ها کاملا رایگان برگزار می گردد اظهارداشت: دوره ها کاملا رایگان و هزینه ای برعهده ی شرکت کنندگان نخواهد بود. البته افراد باید در یک تشکل یا گروه فعال اجتماعی مردمی مشغول به فعالیت و در حال ارائه رایگان خدمت به خصوص در حاشیه شهر و روستاهای اطراف شهر مشهد باشند و صرفا نگاه اقتصادی به این برنامه نداشته باشند.
این کارشناس اجتماعی ادامه داد: همچنین تلاش کردیم که هر دوره با هماهنگی و زیر نظر یکی از مجموعه های تخصصی برگزار گردد و زمان و تعداد ساعت اجرای هر کارگاه متفاوت بوده و متناسب با سرفصل های خودسازمان ها خواهد بود.
دبیر اجرایی دوره ی همدلانه درمشهدمقدس اضافه کرد: به شرکت کنندگان در بایان دوره مدرک معتبر اهدا می شود . دوره نیز در مهرماه و آبان ماه سالجاری برگزار می شود و دغدغه مندان می توانند تا بایان هفته جاری از طریق شماره تماس ۰۹۳۰۵۱۱۴۶۵ و یا سایت https://hamdelane.ir/ اقدام به ثبت نام نمایند.
حسن زاده درپایان گفت: مخاطب هدف ما گروه های جهادی، سمن ها، مساجد و هیئات مذهبی فعال اجتماعی، گروه های تبلیغی جهادی ، گروه های فعال اجتماعی محلی، خیریه ها و مراکز نیکوکاری است.