به کزارش حلقه وصل، عموما سوالات اساسی زیادی از مردم درباره ماهیت انقلاب و دستیابی انقلاب اسلامی ایران در بهمن 57 به آرمانها و اهداف تعیین شده خود، وجود دارد و در هر کوی و برزنی از تحقق یا عدم تحقق اهداف انقلاب سخن بسیار به میان میآید. یک سوال مهم این است که چه ارزش هایی باعث شد مردم ایران از آسایش خود چشم بپوشند و انقلاب کنند؟
اهداف و ارزشهايي كه انقلاب اسلامي به منظور تحقق آن به وقوع پيوست چه اهداف و ارزشهایی بودند؟
پيروزي انقلاب اسلامي در ايران، حادثه مهم و حيرتانگيزي براي جهان بود و ميتوانست در رابطه با مسايل سياسي جهان و منطقه، ايفاگر نقش تعيينكننده و تحولات غيرقابل پيشبيني باشد. اين حادثه بزرگ، از يك سو معادلات سياسي استكبار را در ادامه سياست سلطه و تقسيم استعماري جهان بر هم زد و از سوي ديگر در يكي از استوارترين رژيمهاي وابسته كه از حمايت قدرتهاي بزرگ برخوردار بود، تحولي سياسی-مردمي و عظيم به وجود آورد.
مهمتر از اين دو، روند انقلاب اسلامي با آگاهيهاي عميق كه در ميان ملتهاي مسلمان جهان -بويژه در كشورهاي اسلامي- به وجود آورد زمينه تحولات سياسي ريشهدار و بينشها و گرايشها و حركتها و سازماندهيهاي سياسي چشمگيري شد.
برخي از آنچه كه باعث خيزش عمومي مردم به رهبري روحانيت در ايران شد عبارتند از:
1. احيای تفكر ديني و نشانههاي محوشده راه خدا. این همان اصول واقعي اسلام است که در اثر دور بودن منابع فكري و علمي ما در قبل از انقلاب از منابع اصيل اسلامي بدعتها و انحرافات اعتقادي رواج يافت. از اين رو، از مهمترين اهداف انقلاب، بازگشت به اسلام راستين و اصلاح اعتقادات مردم است.
2. در اثر عدم حاكميت اسلام در نظام حكومتي قبل از انقلاب، ساختار حكومتي، سازمانها، نهادها و همه ارگانهاي مهم دولتي بر اساس قوانين غيراسلامي اداره ميشدند. لذا يكي از مهمترين اهداف انقلاب اسلامي حاكميت ارزشهاي اسلامي و به پاي داشتن مقررات و احكام تسهيل شده الهي حاكم بر زندگي فردي و اجتماعي مردم است. به نحوي كه نظامات حقوقي و مدني در سطح خرد و كلان منشعب از اسلام شود.
3. در اثر بيكفايتي مسئولين و وابستگي نهادهاي تصميمگيرنده در نظام شاهنشاهي بخشهاي مهم اقتصادي اعم از توليد و توزيع دچار اختلال شده و كشور به واقع ثروتمند ايران، جزء فقيرترين كشورهاي جهان بود و سرمايههاي مردم به دست استعمارگران چپاول ميشد. يكي از مهمترين اهداف انقلاب ايجاد يك ساختار درست اقتصادي در جهت توليد در سطح بالا و توزيع عادلانه ثروت بين مردم بوده است.
4. عامل اصلي تمام آنچه گفته شد، علاوه بر ضعفهاي داخلي، حضور استكبار و استعمار با هدف چپاول منابع سرشار كشور بوده است. از اينرو از مهمترين اهداف انقلاب اسلامي كوتاه كردن دست مستكبران ظالم از مملكت و رهايي مردم از يوغ چپاولگران استعمار بوده است.
لذا اهداف انقلاب در يك نماي كلي در كلام رهبر كبير انقلاب امام خميني(ره) اين چنين است که «اساس كار جمهوري اسلامي تامين استقلال مملكت و آزادي ملتها و مبارزه با فساد و فحشا و تنظيم و تدوين قوانين است كه در همه زمينههاي اقتصادي، سياسي، اجتماعي، و فرهنگي به معيارهاي اسلامي، اصلاحات لازم را به عمل آورد كه اين اصلاحات با مشاركت كامل مردم (جمهوريت) خواهد بود و اهدافش قبل از هر چيز از بين بردن فقر و اصلاح شرايط زندگي براي اكثريت قاطع مردم است كه از همه جهت مورد ظلم واقع شدهاند.»
مقام معظم رهبري نيز در مورد اهداف و ويژگيهاي انقلاب اسلامي فرمودند: «انقلاب بزرگ ما خصوصياتي مخصوص به خود داشت، اين خصوصيات اولين بار در يك انقلاب مشاهده ميشد؛ تكيه بر اسلام، هدفگيري ايجاد حكومت اسلامي، تجديد نظر در مفاهيم سياسي عالم مثل آزادي و استقلال و عدالت اجتماعي و چيزهاي ديگر و حركت به سمت دنيا و جامعهاي كه بر پايه ارزشهاي اسلامي بنا شده باشد».