
به گزارش سرویس استان های حلقه وصل، نشست بررسی دغدغه های فکری شهید علیخانی با حضور خانواده و دوستداران شهید در مورد ابعاد فکری و کتابخوانی وی جمعه نهم مهرماه برگزار شد.
در ابتدای این مراسم خانم کرمی راد، همسر شهید علیخانی در این نشست گفت: همسرم موضوعات زیادی را برای مطالعه انتخاب کرده بود و آثار متنوعی در کتابخانه ما وجود داشت. او برای پسر بزرگم موبایل تهیه نکرد ولی به مطالعه و تفکر او اهمیت زیادی می داد. همسر شهید ادامه داد: ایشان هر سال ما را به نمایشگاه بین المللی کتاب می برد و یادم هست برای بچه ها راهنمای فکر کردن را خرید.
خواهر شهید علیخانی ضمن اشاره به ابعاد فکری برادر خود، گفت: دو ویژگی صهیونیسم گریزی و ولایتمداری در اندیشه های این شهید به صورت آشکاری وجود داشت و نشانه هایی زیادی در این خصوص وجود دارند. وی همچنین با اشاره به آخرین سفر به سوریه گفت: شهید علیخانی شب قبل از اعزام به دیدار مادرش می رود و می پرسد که : آیا از شهادت من راضی هستید؟ مادر هم پاسخ مثبت می دهد. این سؤال نشان می دهد که او از شهادت خود باخبر شده بود.
رضا کریمی، از اساتید دانشگاه، در این نشست با موضوع کتابشناسی در مورد فردید سخنرانی و بیان داشت: فرديد فيلسوفي شفاهي بود و ما - به جز كتاب ديدار فرهي وقتوحات آخرالزمان و چند مقاله- اثري مكتوب از او نداريم. اخیرا هم کتاب «غرب و غرب زدگی» که مجموعه درسگفتارهای دکتر سید احمد فردید در سال ۱۳۶۳ است به اهتمام بنیاد حکمی وفلسفی دکتر فردید منتشر شد. وی ادامه داد: شاگردان و متأثرین از فردید همگی یکسان عمل نمی کردند. اما شهید علیخانی به همه اینها استناد می کرد و اختلاف دیدگاه میان این شاگردان سبب نشد که او یکی را بر دیگری جایگزین کند.
کریمی در ادامه پرسش «فردید که بود و چه گفت» را مطرح کرد و گفت: سید عباس معارف از همه آموزشی تر سخن گفته است. او در کتاب خود، مبادي سه گانه تفكر فرديد را به اين شرح بيان مي دارد: ۱.حكمت انسي اسلامي و علم الاسماء تاریخی ۲. تفكر مارتين هيدگر ۳. مبادي اسم شناسي (اتيمولوژي) و به نظر مي رسد واضح ترين تقسيم بندي از تفكر فرديد همين سه گانه باشد. کریمی ادامه داد: شاید بتوانیم بگوییم مهم ترین کتابی بود که شهید علیخانی تبلیغ کرد، کتاب «دیدار فرهی و فتوحات آخرالزمان» بود که جنجال به دنبال داشت طوری که در چاپ دوم برخی نقدهای تند فردید و مؤخره مددپور از آن حذف شد.
وی در پایان گفت: علاوه بر آثاری که شاگردان و متأثرین از فردید نوشتند. برخی آثار جریان شناسانه دیگر هم دراین مورد وجوددارند که جریان های فکری ایران معاصر تألیف دکتر عبدالحسین خسروپناه، هویت اندیشان و میراث فکری احمد فردید تألیف محمد منصور هاشمی و هایدگر در ایران، نوشته بیژن عبدالکریمی از جمله آثار شاخص این دسته هستند که با رویکرد انتقادی به فردید پرداخته اند.
محمد خیاط زنجانی، از اساتید دانشگاه ، با موضوع «فردید، فیلسوف، عارف یا حکیم؟» سخنرانی کرد وی در ابتدا گفت: شهید علیخانی فردید را از رجال الغیب می دانست و اگر به ویژگی های رجال الغیب در نزد ابن عربی مراجعه کنیم می بینیم که آن شهید هم این ویژگی را داشت. زنجانی در ادامه گفت: فردید از فلسفه به معنای مصطلح عبور کرده بود و بر "حکمت" تأکید می کرد و می گفت: بگوئیم "خودآگاهی حکمی" که اعم باشد از فلسفه، تصوف، حکمت اشراق و کلام. سید احمد فردید در معرفي خود گفته است : دعوت من گذشت از فلسفه به فلسفه و گذشت از فلسفه است ...محي الدين ابن عربي را مبتني بر اصالت ماهيت مي دانم ...من مي خواهم از نو ، ملاصدرا بخوانم .تا آنجا كه سوبژكتيو و ابژكتيو در ملاصدرا محو گردد . تفسير من از ملاصدرا غير از تفسير خودبنيادانه اي است كه حوالت دوره جديد است.
دکتر علی دودمان تیپی، از اساتید دانشگاه، ضمن بیان خاطراتی از شخصیت شهید علیخانی گفت: او به دنبال سواد بود نه مدرک گرایی ولی متأسفانه اکنون تب مدرک گرایی ما را گرفته است. در حالی که ما باید به دنبال علم نافع باشیم.
امیر کرم ، مسئول مؤسسه فرهنگی ثاقب سبز و از دوستان شهید با موضوع «آوینی و فردید» به ایراد سخنانی پرداخت. وی گفت: فردید به رابطه حضوری هنر و الله پرداخت و شهید آوینی این مسئله را در عمل محقق کرد. وی گفت فردید به مسئله تزکیه هنرمند اهمیت می داد و شهید آوینی هم نمونه تحقق چنین هنرمندی بود
محمد مهدی حاتمی، دانشجوی دکتری فلسفه، در خصوص زبان در اندیشه هیدگر سخنرانی کرد. وی به سه وجه اندیشه ی فردید اشاره کرد که عبارتند از: ۱. وجه سلبی (اندیشه فلسفی با تاکید بر فلسفه ی مارتین هایدگر) شامل مسئله ی زبان، مسئله ی وجود، مسئله ی متافیزیک ۲. وجه ایجابی (اندیشه ی عرفانی با تاکید بر ابن عربی) شامل وحدت وجود، اعیان ثابته و مسئله ی اسماء و صفات، نظریه ی ادواری تاریخ، ۳. روش تفسیر اتیمولوژیک شامل عربی، عبری، لاتین، سانسکریت، یونانی، آلمانی. حاتمی در ادامه گفت: هایدگر با رد دوگانگی سوژه/ ابژه نظریه ی زبان به مثابه وسیله را نیز به چالش می کشد. او در عوضِ دوگانگی سوژه/ابژه از در-عالم-بودن دازاین سخن می گوید. منظور هایدگر از دازاین وجودِ انسانی است که به سمت وجود گشوده است. حاتمی سپس ادامه داد: زبان در ذات خود شعرسرایی است. شعرسرایی به معنای وجود را به نا-مستوری آوردن و به-ظهور-در-آوردن است. فردید هم همین مفاهیم را ترویج می کرد.
بر اساس این گزارش، در این برنامه نماهنگی از تصاویر منتخب شهید علیخانی پخش شد و در پایان با حضور معصومه حسنی خونسار، مدیرکل کتابخانه های عمومی، از همسر و خواهر شهید ضمن اهدای تابلوی دعای مطالعه و کتاب برای فرزندان شهید، تقدیر به عمل آمد.
یادآور می شود، این برنامه به همت مؤسسه نسیم حکمت و اندیشه، مؤسسه بهترین مادر دنیا، حضرت زهرا (س) و پایگاه خبری تحلیلی کربلائیان، و با حمایت اداره کل کتابخانه های عمومی و شهرداری کرمانشاه برگزار گردید.