به گزارش حلقه وصل، روزنامه «کیهان» در ویژههای خود نوشت:
روزنامه تعادل وابسته به الیاس حضرتی با انتقاد از درخواست چندباره دولت برای برداشت از صندوق توسعه ملی برای هزینههای روزمره نوشت: فلسفه تشکیل صندوق توسعه ملی این بود که همه درآمد حاصل از فروش نفت کشور روانه بودجه نشده تا برای تامین هزینههای جاری صرف شود. بلکه هدف از تشکیل صندوق این بود که بخشی از درآمدهای حاصل از فروش نفت و فرآوردههای نفتی به صندوق توسعه ملی سرازیر شده و در آنجا به سرمایههای زاینده تبدیل شود. به این ترتیب این منابع ضمن اینکه هم برای نسل حاضر و هم برای نسلهای بعد قابلیت استفاده خواهد بود، ارزش افزودهای هم خواهد داشت. از طرفی دیگر برنامه این بود که از طریق منابع صندوق بتوان در بازارهای مالی خارجی بینالمللی حضور فعال داشته و بتوانیم از مزیتهای ناشی از حضور در بازارهای خارجی حداکثر انتفاع را برای کشور ایجاد کنیم.
متاسفانه سال به سال که از زمان تشکیل صندوق گذشت، اصول و قواعد صندوق توسعه ملی که در قالب اساسنامه تعیین شده بود، دچار انحراف شده و این انحرافات نیز هر روز و هر سال بیشتر شده است. به این ترتیب برداشتها و استفادههایی که از منابع صندوق میشود، عمدتا مواردی است که در چارچوب سیاستهای دولت بوده نه قواعد اساسنامه صندوق توسعه ملی.
نمیگوییم همه این هزینهها اهمیت ندارد و نباید برای تامین آن به سراغ صندوق رفت، ولی طبیعتا نظرم این است که اگر تلاش میکردیم به اساسنامه صندوق وفادار بمانیم، میتوانستیم مزیت بیشتری را برای اقتصاد و مردم ایجاد کنیم. اکنون میبینیم که ورودی صندوق مثبت نیست. در نظر داشته باشید که اکنون میزان فروش نفت ایران محدود شده و در عین حال قیمت نفت هم افت کرده است. علیرغم این وضعیت برداشت از منابع صندوق با مصوبات مراجع مختلف صورت میگیرد. عدد این برداشتها از ورودی صندوق خیلی بیشتر است. به این ترتیب اکنون ما نه تنها فلسفه اصلی صندوق که آن تبدیل منابع حاصل از فروش نفت به سرمایههای زاینده اقتصادی است را دچار انحراف کردهایم بلکه همان منابع صندوق که از پیش وجود داشته است را هم اندک اندک برداشت میکنیم و بیم آن میرود که همان سرنوشتی که حساب ذخیره ارزی به آن دچار شد، گریبان صندوق توسعه را بگیرد. باید تلاش کنیم صندوق توسعه ملی را به ریل اولیه برگردانیم و تلاش کنیم با توجه به فضای ایجاد شده اقتصاد کشور را بدون اتکا به نفت مدیریت کنیم. اکنون که این شرایط ایجاد شده و ما به دلیل تحریمها و افت قیمت نفت، دچار کاهش درآمد نفتی شدهایم باید عادت کنیم که بدون وابستگی به نفت سیاستهای خود را دنبال کنیم.
امیدواریم با روی کار آمدن مجلس جدید و با توجه به شرایط جدیدی که دولت با آن روبرو است، چنین رویکردی صورت گرفته و ادامه دار باشد. اگر نگاهمان این باشد که به ظرفیتهای دیگری که در اقتصاد ایران وجود دارد از جمله بخش مالیاتی توجه کنیم و اجازه بدهیم صندوق توسعه ملی در ریل خود حرکت کند، میتوانیم شاهد تحولاتی باشیم که ایفای نقش این صندوق در اقتصاد میتواند آن را ایجاد کند. این سرمایهگذاریها هم میتواند روی تولید اثر بگذارد و هم درآمدهای مالیاتی دولت را افزایش دهد. چنین وضعیتی خود میتواند بسیار آثار بهتر و پایدارتری داشته باشد تا شرایط کنونی که برای حل هر بحرانی به سراغ منابع صندوق رفته و به صورت مستقیم از آن خرج میکنیم.
میشود سیاستهایی را اعمال و دنبال کرد که هم اساسنامه صندوق توسعه ملی رعایت شود و هم این صندوق به کمک دولت بیاید. به عبارتی به نظر من راهکارهای مناسبی قابل پیگیری هستند ولی همکاران دولت و کارشناسان تصمیمگیر، اکنون تصمیم گرفتهاند که آسانترین کار را که همان برداشت مستقیم از منابع صندوق است پیگیری کنند.
تجربههای ارزندهای در این زمینه وجود دارد. مثلا دولت میتواند از کمک صندوق استفاده کرده و دست به انتشار اوراق بزند و در عین حال صندوق هم مجاز باشد که این اوراق را بخرد تا به این ترتیب هم دولت تامین مالی شده و میتواند سیاستهای لازم خود را پیگیری کند و هم میشود انتظار داشت که منابع تخصیص داده شده به دولت با سود آن برگردد. در حالی که اکنون چنین نیست.