حلقه وصل: هفتاد و ششمین شماره ماهنامه فرهنگی-تشکیلاتی حلقهوصل با محوریت بررسی بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی منتشر شد. این شماره از نشریه، در قالب یادداشت و مصاحبه با کارشناسان عرصههای مختلف، اساسا به این سوال پاسخ داده است که جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی برای محقق کردن بیانیه گام دوم چگونه باید نیروهای جبهه فرهنگی را منسجم کرده و اقدام به جبههسازی کند.
شماره ۷۶ نشریه حلقه وصل با آثار و گفتارهایی از آیتالله سیدمحمدمهدی میرباقری، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه، حجتالاسلام حمیدرضا مهدوی ارفع، حجتالله عبدالملکی، حسین یکتا و صاحبنظران دیگر این حوزه منتشر شده است. علاوه بر این، آثار و گفتارهایی از دکتر ستار هدایتخواه دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان کهگلویه و بویراحمد، حجتالاسلام سیدمحمد انجوینژاد دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان فارس، سیدرضا موسوی دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان خراسان رضوی، حجتالاسلام سیدمحمد افشینفر دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان خراسان شمالی، مجتبی ذاکریان دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان خراسان جنوبی، حجتالاسلام وحیدی و ابوذر بهاروند از اعضای شورای راهبردی استان لرستان، محمدحسین صفری دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان مازندران، حجتالاسلام محمدحسن رستمیان دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان سمنان، روحالله متفکر آزاد عضو شورای راهبردی استان آذربایجان شرقی و حجتالاسلام شعبانی دبیر جبهه فرهنگی اجتماعی استان آذربایجان شرقی نیز در این شماره از نشریه به انتشار رسیده است.
* عالمی دگر باید ساخت...
در سرمقاله این شماره به قلم صادق یزدانی مدیرمسئول نشریه حلقه وصل، «بیانیه گام دوم انقلاب» به میثاقنامه یک گروه کوهنوردی تشبیه شده که این گروه قصد دارند با همدلی و اتحاد قلههای پیش رو را به سلامت پشت سر بگذارند. در قسمتی از این یادداشت آمده است: در برخورد با بیانیه گام دوم میتوان هم نگاه شعاری و ترویجی داشت که البته به جای خود لازم و ضروری و مهم است و هم میتوان نگاه جزءنگر و بهربرداری حداکثری نسبت به بندهای مختلف آن داشت که این نگاه، کاربردیتر و برای امروز ما موثرتر است. کلیگویی نمیتواند چندان اثری برای رفع مشکلات و یافتن راهکار موثر داشته باشد. باید وظیفه خود را در قبال فردای ایران مبتنی بر این بیانیه با تفصيل و فهم دقیق بدانیم باید علتها و بهانههای غفلت از برخی موضوعات اساسی در گام اول را شناسایی کنیم تا بتوانیم در گام دوم با عبرت گرفتن از آن دوران، معلولها را بشناسیم. تنها در این صورت است که بیانیه میتواند اثر راهبردی خود را داشته باشد.
* درسنامه انقلاب اسلامی
در صفحه 5 این شماره از نشریه، یادداشتی از آیتالله سیدمحمدمهدی میرباقری منتشر شده که در قسمتی از آن چنین آمده است: مخاطب این بیانیه بیشتر جوانان هستند. کأنُه یک نسل آمادهای که میتوانند این بار را به دوش بگیرند و دیگر مخاطب دولتها و ساختارهای موجود نیستند و کأنُه از آنها این کار بزرگ ساخته نیست، باید خود نسل جوان این امر را به عهده بگیرند و این خلا را پر کنند. کأنُ گویی خطابشان ساختارشکنانه است بدین معنا که تلقيشان از این ساختارهای سنتی، مدیریت این تحول نیست و باید نسل جوان خودشان اقدام کنند و کأنُه این ساختارها باید متحول بشوند تا ما بتوانیم به سمت آن آرمانهای بزرگ حرکت کنیم. از خصوصیاتی که این بیانیه دارد؛ تبیین روشنی از گذشته و آینده دارد که به نحوی در آن افتخار به گذشته و امید به آینده وجود دارد. نه سیاه نمایی نسبت به گذشته انجام شده بلکه کاملا یک گذشته افتخارآمیز از انقلاب اسلامی ترسیم شده و یک آینده روشنی هم پیش روی انقلاب اسلامی است که امید به آن آینده می دهد. نکته دیگری که در این بیانیه قابل تأمل است و خیلی مهم اینکه؛ یک شاخصهای قابل اندازه گیری برای پیشرفت انقلاب اسلامی متناسب با مقیاس انقلاب اسلامی ارائه شده است. یعنی اگر شما در ارزیابی انقلاب اسلامی دچار شاخصهای خرد شوید یا شاخصهای تمدن رقیب یعنی تمدن مادی معاصر و تمدن غرب را برای ارزیابی انقلاب اسلامی مبنا قرار بدهید قطعا ممکن است انقلاب اسلامی موفق نباشد و یا دیگران موفقتر به حساب بیایند. اگر شما شاخصهای ارزیابیتان این باشد که چند تا سد ساختیم یا... . نمیگویم اینها را نباید محاسبه کنیم بلکه اینها باید در جایگاه خودش محاسبه شود ولی اگر معیار پیشرفت انقلاب اسلامی را این شاخصها قرار دادید کار ما خیلی مشکل میشود.
* تمدین نوین اسلامی و فهم شرایط تاریخی
در صفحه 10 شماره هفتاد و ششم نشریه حلقه وصل، گفتگویی با اصغر طاهرزاده از اساتید و چهرههای علمی و فرهنگی کشور و صاحب تالیفات متعدد در حوزه اندیشه و فرهنگ اسلامی انجام شده است. طاهرزاده در قسمتی از این گفتگو که با محوریت «نسبت انقلاب اسلامی و تمدنسازی نوین اسلامی» صورت گرفته، در پاسخ به سوالی درباره چرایی تقدم داشتن تشکیل دولت اسلامی بر شکلگیری جامعه اسلامی و رابطه این موضوع با مردمسالاری چنین میگوید: دولت اسلامی باید توسط کسانی تشکیل شود که مومن به آرمانها و اهداف انقلاب اسلامی باشند و براین مبناست که دولت اسلامی شکل میگیرد و در این راستا رابطهای متقابل بین مردمسالاری دینی و دولت اسلامی برقرار میشود و به همین چهت جایگاه شورای نگهبان معنادار است تا کسی که معتقد به آرمانهای انقلاب نیست، تایید نشود. از آن مهمتر انقلاب اسلامی سعی دارد اسلامیت مسلمانان را برجسته کند تا آنها خود به خود به انتخاب کسانی سوق داده شوند که تراز دولت اسلامی هستند.
* تمدنی که خواهیم دید و در آن زندگی خواهیم کرد
در صفحه 17 این شماره از نشریه، حجتالله عبدالملکی دبیر مجمع عالی اقتصاد مقاومتی درباره ضرورتهای اجرای بیانیه گام دوم چنین مینویسد: عملیاتی شدن بیانیه گام دوم مثل هر سند بالادستی دیگر دو اقتضای بسیار مهم دارد. اقتضای اول گفتمان سازی است. مفاد این بیانیه باید به اطلاع مردم برسد، نه به این معنا که در رسانه ها خوانده شود، بله آن هم یک بخش از این مسئله است اما اینکه فلسفه این بیانیه چیست و کجا را هدف قرار داده است؟ و چرا و چگونه میتوانیم به آنجا برسیم مهم است. حضرت آقا چه ویژگی هایی را در کشور دیده اند که اعلام کرده اند در گام دوم، تمدن نوین اسلامی را بنا خواهیم کرد؟ در واقع بخش اول امیدآفرینی و نیاز اوليه آن گفتمان سازی این بیانیه است. دومین کار لازم برای عملیاتی شدن این بیانیه، برنامه ریزی دقیق است. برنامه ریزی یک مفهوم کلی است. این بیانیه وارد مسائل جزئی نشده بلکه افقها و فضای کلی حاکم بر آن را نشان می دهد و ما برای رسیدن به آن افقها باید قدمها را طراحی کنیم. باید بدانیم در زمینه اقتصاد، در حوزه فرهنگ، در حوزه سیاست و بقیه موارد چه کاری انجام دهیم. حالا آن کاری که جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی می تواند و باید انجام دهد این است که در هر دو حوزه ورود کند و فعالیت جدی داشته باشد.
* بازابطال نظریه «چرخش انقلاب»
در صفحه 30 نشریه، امیر کشتگر دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی دانشگاه تهران در قسمتی از یادداشت خود به تحلیل ارتباط میان عقلانیت و انقلابیگری پرداخته و مینویسد: تحلیل ارتباط میان عقلانیت و انقلابی گری، نیازمند یک تمهید مفهوم شناختی است. به نظر میرسد مهمترین اشتباهی که در دیدگاههای معتقد به تنافی هویت انقلابی و عقلانیت رخ می دهد، خلط مفهومی است. رهبری معظم انقلاب سالها پیش این مغالطه را این گونه افشا نموده اند که: «عاقل بودن و خرد را بکار گرفتن با محافظه کاری فرق دارد. محافظه کار، طرفدار وضع موجود است؛ از هر تحولی بیمناک است هرگونه تغییر و تحولی را برنمی تابد و از تحول و دگرگونی میترسد؛ اما عقلانیت اینطور نیست؛ محاسبه عقلانی گاهی اوقات خودش منشأ و تحولات عظیمی میشود». بنابراین کنش انقلابی در مقابل خردگرایی و عقلانیت قرار نمی گیرد بلکه در مقابل محافظه کاری است. اگر آرمانهای یک انقلاب و منطق اقدام پیروان آن، از جامعیت لازم برخوردار باشد منبع اصلی رفتار انقلابی، عقل خواهد بود و در این صورت «هویت انقلابی» و «عقلانیت» به وحدت می رسند و در ارتباط لازم و ملزوم با یکدیگر قرار می گیرند. بنابراین رفتار عقلانی دارای ملاکی است که با اقدام انقلابی مطابقت دارد بگونه ای که می توان از صدق ترکیب «عقلانیت انقلابی» سخن گفت.
* نسبت اردوهای جهادی با خودسازی، جامعهپردازی و تمدنسازی
در صفحه 41 نشریه درباره رابطه اردوهای جهادی و جامعهپردازی آمده است: «ما جز با کار جهادی و کار انقلابی نخواهیم توانست این کشور را به سامان برسانیم.» این جمله رهبر انقلاب اسلامی به وضوح اهمیت و جایگاه جهت گیری و کار جهادی را در منظومه ارزشی انقلاب اسلامی مشخص می کند. تاریخ انقلاب نشانگر واقعیت روشنی است «ما هرجا انقلابی عمل کردیم پیش رفتیم و هرجا از انقلابیگری و حرکت جهادی غفلت کردیم، عقب ماندیم و ناکام شدیم.» بر اساس همین نگرش به ضرورت و ظرفیت کار جهادی است که حضرت آیت الله خامنه ای در دیدار جمعی از جهادگران در دیدار ۱۰ مرداد ۱۳۹۸ بر گسترش هر چه بیشتر جریان کار و خدمت رسانی جهادی تأکید کردند. انتظار رهبر انقلاب در این زمینه همگانی شدن گفتمان جهادی و گسترش حضور عموم مردم به خصوص جوانان در جریان فعالیت های جهادی است و فراگیرسازی شعار خدمت رسانی برای تحقق عدالت و پیشرفت را مطالبه می کنند. معظم له در دیدار دانشجویان به تبیین گوشهای از این بیانیه گرانقدر پرداخته و نقش جوانان را در مسائل اصلی انقلاب این طور فرمودند: «قطه سوم که در این بیانیه مورد نظر است عظمت چشم اندازی است که باید به آن برسیم اینکه ما به کجا می خواهیم برسیم، می خواهیم چه کار کنیم، هدف ما کجا است».
نشریه حلقهوصل به سردبیری صادق یزدانی منتشر میشود. برای دریافت این نشریه میتوانید با شماره تلفن 02188395324 تماس بگیرید. همچنین برای اطلاع از آخرین خبرها و گزارشهای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، میتوانید از سایت Hvasl.ir استفاده کنید.