به گزارش حلقه وصل، همایش مردمی آیهالایمان ویژه خادمین و فعالان فرهنگی حماسه اربعین حسینی امروز در سالن همایش سازمان حج و زیارت برگزار شد.
حجتالاسلام علیرضا پناهیان استاد حوزه علمیه و پژوهشگر دینی در این همایش طی سخنانی با بیان اینکه امروز در ماجرای عاشورا و اربعین حسینی در خوان پربرکت حضرت سیدالشهدا نشستهایم تصریح کرد: قرار نیست ما برای چگونگی برگزاری این تجمع باشکوه فکر کنیم. چرا که همایش عظیم اربعین با اراده الهی انجام شده و ما در شکلگیری آن نقشی نداشتهایم.
وی تصریح کرد:هر سال در روزهای نزدیک به اربعین هرگاه روند تکوین این تجمع عظیم رامیدیدم متوجه میشدم جز دست الهی عامل دیگری در شکلگیری آن نقش ندارد. حتی علمای نجف نیز به این موضوع اذعان داشتهاند که برای ترغیب مردم در خصوص شرکت در راهپیمایی اربعین اقدام ویژهای انجام ندادهاند و این انگیزه مردمی به صورت الهی ایجاد شده است.
پناهیان تصریح کرد: بسیاری از مردم مسلمان از اقصی نقاط جهان از جمله ایران اسلامی متوجه اربعین حسینی شدهاند و این کار در اثر فعالیت تبلیغات دینی نبوده بلکه به صورت خودجوش میان مومنین باتوجه به حریت، آزادمنشی، بزرگواری و مظلومیت امام حسین(ع) ایجاد شده است. به طوری که در هر مکتبی دلهای بسیاری متوجه اربعین شدهاند.
این پژوهشگر دینی با بیان اینکه به غیر از مکتب امام حسین(ع) عامل دیگری برای پاکسازی ارواح انسانها وجود ندارد، تصریح کرد: به طور یقین غیر از امام حسین(ع) عامل دیگری را نمیشناسیم که از طریق آن بتوان کارهای فرهنگی را در سطح کلان و به طور موثر انجام داد.
وی تصریح کرد: براساس فرمایش امام صادق(ع) ثواب زیارت حضرت سیدالشهداء ثواب نجومی دارد که اگر کسی اینگونه روایات را باور نداشته باشد باید مبانی تفکر خود را بازسازی کند.
پناهیان با بیان اینکه موضوع زیارت امام حسین(ع) صرفا تعبدی نیست، اظهار داشت: اقدامهای فرهنگی بسیار به اندازه ساختن هزاران مسجد هزار کار خیر و کمک به فقرا به اندازه فعالیت در دستگاه امام حسین(ع) تاثیرگذاری جهانی ندارد. در واقع امام حسین(ع) با کمترین هزینه مادی و زمانی میتواند اثرات بسیار عمیقتر و ماندگارتر از کارهای خیر دیگر در روح انسان ایجاد کند.
این استاد حوزه و دانشگاه بر لزوم شرکت مومنین در راهپیمایی اربعین تاکید کرد وافزود: اصحاب رسانه نیز باید در انتقال این پیام بسیار مهم به جامعه فعال باشند تا همگان بدانند شرکت در راهپیمایی اربعین به عنوان یک وظیفه برای مردم مطرح است. هرچند که اولویت با مردان است.
پناهیان تصریح کرد: این حرکت وظیفهای است که باید در دلها و اندیشهها نهادینه شود همانطور که مومنان در روز عاشورا احساس میکنند باید برای شهدای کربلا عزاداری کنند.
وی در ادامه سخنان خود با اشاره به روایتی که زیارت امام حسین(ع) در کربلا را واجب دانستهاند، یادآور شد: در روایات معتبر نقل شده است که فقرا حداقل سالی یکبار و ثروتمندان حداقل سالی دو بار به زیارت کربلابروند و میان دو سفر کربلا بیشتر از 3 سال فاصله نباشد این در حالی است که حج تمتع تنها یک بار بر مسلمانان واجب شده است در حالی که درباره زیارت امام حسین(ع) مطالب فراتر از حج در روایات مطرح شده است.
پناهیان تصریح کرد: احساس تکلیف در مورد شرکت در همایش اربعین با احساس عاشقی و محبت حضرت سیدالشهدا مغایرت ندارد و این وظیفه از دو دلیل ولایی و عقلی قابل توجیه است چرا که امام حسن عسگری(ع) زیارت اربعین را از شعائرالله در مورد تجمع برای مومنان در عصر غیبت دانستهاند.
وی افزود: در صورتی که امام معصوم درباره زیارت اربعین تاکید نکرده بودند باز هم با توجه به تجمع مومنان در کربلا در روز اربعین هر انسانی باید احساس وظیفه کند به این دلیل که تقویت تجمع اهل ایمان یک وظیفه است که باید فراگیر شود.
این پژوهشگر دینی با اشاره به فعالیت تروریستها و دشمنان اسلام اظهار داشت: دشمنان اسلام تلاش میکنند جنایتهایی را به نام دین در جهان منتشر کنند در حالی که حضور مردم مسلمان در راهپیمایی اربعین به عنوان نقطه تقابل بسیار مهمی با جریان تکفیری به حساب میآید. چرا که میلیونها مسلمان به دلیل عشق به شهید مظلومی که سر از بدن او جدا شده است در اربعین در سرزمین کربلا حاضر میشوند.
وی با طرح این سوال که اگر باحضور در اربعین میتوانیم زمینه ظهور امام زمان(عج) را فراهم کنیم چرا از این کار مضایقه داشته باشیم، گفت: به فضل الهی طی سالهای اخیر جمعیت زائران به طور تصاعدی افزایش پیدا کرده اما هنوز کاری در خور شان صورت نگرفته است.
حجتالاسلام پناهیان در ادامه سخنان خود به آداب راهپیمایی اربعین اشاره کرد و اظهار داشت: امام صادق(ع) فرمودهاند همراهی و مهربانی با زائران، نماز خواندن، صلوات، زیاد ذکر گفتن، مواسات با برادران دینی و رعایت تقیه از جمله آداب زیارت حرم مطهر حضرت سیدالشهداء محسوب میشود.
وی افزود: طبق فرموده امام صادق(ع) خشوع و تواضع، حفظ کرامت نفس، کمک به زائران فقیر، دوری از تجمل زینت، سه روز روزه گرفتن قبل از سفر کربلا و پرهیز از زیادهروی در استفاده از ضیافت اربعین از دیگر آداب این زیارت محسوب میشود.
این استاد و پژوهشگر در بخش دیگری از سخنان خود بر لزوم فرهنگسازی و توجه به مضامین روضهها، نوحهها و اشعار در سفر اربعین تاکید کرد وگفت: در راهپیمایی اربعین محتوای عزاداریها باید نسبت به گذشته که در قالب مظلومیت ارائه میشد تغییر پیدا کرده و در اوج اقتدار بیان شود.
وی تصریح کرد: ادبیات اقتدار امت اسلامی و ادبیات حماسی باید در زیارت اربعین جاری شود.
پناهیان با بیان اینکه مهمترین بنیانی که مردم عراق پیریزی کردهاند محبت بینظیر آنها نسبت به اهلبیت(ع) و خدمت به زائران حسینی است و گفت: ما نیز باید از این اقدام شیعیان عراق پیروی کنیم و تلاش کنیم ارتباطات قوی عاطفی با اهل ایمان برقرار کنیم و همچنین در اشعار و روضهها به بیان اوج اقتدار حضرت سیدالشهداء بپردازیم.
وی در پایان با بیان اینکه الگوی ما در ادبیات عاشورایی باید کلام شهدا و اسرای کربلا باشد تصریح کرد: در این مورد میتوان به مقام حضرت ابوالفضل(ع) تاسی کرد چرا که در زمان اجازه گرفتن از امام خود برای مبارزه با دشمنان اسلام اوج اقتدار را در کلام آن حضرت میتوان مشاهده کرد که به قصد انتقام گرفتن از خون شهدا اجازه مبارزه خواستند.