سرویس سیاست حلقه وصل - توییت کریستین امانپور خبرنگار شبکه سیانان درباره اظهار ظریف نسبت به احتمال مذاکره روحانی - ترامپ، موج جدیدی از تحلیلها و گمانهزنیها در رسانههای داخلی و خارجی به جریان انداخت.
«کریستین امانپور» بعد از مصاحبه با ظریف در حساب توییتری خود نوشت: «ظریف امروز به من گفت که رئیسجمهور روحانی حاضر است با (دونالد) ترامپ این هفته در نیویورک دیدار کند، اگر ترامپ حاضر باشد آن چیزهایی که ضروری است را انجام دهد؛ لغو تحریمها در ازای نظارتهای دائمی بر برنامه هستهای ایران.»
وی در ادامه از قول ظریف نوشت: شاخه زیتون همواره روی میز است و ما یکبار دیگر آن را نشان دادیم.
در وهله اول، اینکه هیچ رسانهای نسبت به اصل خبر تردید نداشته است، حاکی از آن است که در عرصه حرفهای، هم امانپور میداند که در این سطح دروغ گفتن چه نتیجهای دارد و هم ظریف و وزارت خارجه میداند که اگر خبری در این سطح نیاز به تکذیب داشته باشد، باید واکنش بهموقع داشته باشند تا افکار عمومی در حالت معلق و شرطی باقی نماند، لذا همگان منتظر واکنش ظریف بودند.
تا اینجای کار، ظریف هیچ تکذیبیهای بر اظهارات امانپور نزده است و حتی بهنوعی تأیید کرده است که اگر آمریکا به شروط ایران توجه کند، امکان دیدار در قالب ۱+۵ وجود دارد.
سؤالی که در اینجا مطرح میشود این است به فرض قبول شروط ایران توسط آمریکا، دیدار مقامات ایران و آمریکا در قالب ۱+۵، در چه سطحی برگزاری میشود؟ در سطح سران یا وزرای خارجه؟
محمدجواد ظریف همچنین در هنگام خروج از سازمان ملل برای شرکت در مراسم استقبال از رئیسجمهوری در فرودگاه نیویورک در پاسخ به خبرنگار ای بی سی که در مورد احتمال دیدار روحانی و ترامپ در جریان سفر رئیسجمهور به نیویورک پرسیده بود گفت چنین دیداری را محتمل نمیداند.[۲]
ظریف باز هم در این اظهارنظر، دیدار ترامپ – روحانی را به صورت قاطع رد نکرده است.
مواضع مقامات دولتی نیز درباره چنین دیداری موکول به شروط ایران شده است و دیدار در سطح سران نیز رد نشده است. در ادامه به مواضع دیگر مسوولان دولتی نگاهی بیندازیم:
سخنگوی وزارت خارجه نیز دیدار میان ترامپ و روحانی را رد نکرد و بهنوعی اعلام کرده است که ممکن است در سطح سران و در قالب ۱+۵ دیدار صورت بگیرد اگر آمریکا به شروط ایران توجه کند.
ربیعی نیز چنین دیداری را تکذیب نکرده است و افکار عمومی همچنان در حالت تعلیق و ابهام قرار دارند. گویا قرار نیست کسی در دولت، پاسخ روشن و شفافی به سؤالات بدهد، چرا؟
برای پاسخ به این سؤال باید به اظهارات چند وقت پیش روحانی رجوع کنیم، حسن روحانی در همایش دستاوردهای دولت در توسعه زیرساخت روستایی گفت:
این اظهارنظر روحانی در اوج مذاکرات ظریف با اروپا و مکرون، تحلیلها را به این سمت برد که منظور از دیدار روحانی، دیدار وی با ترامپ است و اگر کسی هم تصور کند روحانی منظور دیگری داشته، قطعاً خلاف عقل است زیرا به غیر از دیدار با مسوولان آمریکایی و رژیم صهیونیستی، روحانی محدودیتی برای دیدار با سران کشورهای دیگر ندارد...
روحانی چند روز بعد از این اظهارنظر، دیدار خود با ترامپ را نه تنها تکذیب نکرد بلکه با ادبیات خاصی اعلام کرد به هر قیمتی حاضر به عکس گرفتن نیست...
توجه به آخرین بیانات رهبر انقلاب درباره مذاکره با آمریکا، نشان می دهد که اگر آمریکا توبه کند و به تعهداتش عمل کند، چه اتفاقی میافتد.
حضرت آیت الله خامنهای سخنان خود در خصوص مذاکره با آمریکا را در دو نکته جمعبندی کردند: ۱) مذاکره با آمریکا یعنی تحمیل خواستههای آنان بر جمهوری اسلامی، ۲) مذاکره یعنی نمایش موفقیت سیاست فشار حداکثری آمریکا.
ایشان افزودند: برای همین است که مسئولان کشور از رئیسجمهور و وزیر امور خارجه و دیگران، یکصدا اعلام کردند که با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد نه مذاکره دوجانبه نه چند جانبه.
رهبر انقلاب اسلامی تأکید کردند: چنانچه آمریکا حرف خود را پس گرفت و توبه کرد و به معاهده هستهای که آن را نقض کرده است، بازگشت، آنوقت در جمع کشورهای عضو معاهده که شرکت و با ایران صحبت میکنند، آمریکا هم میتواند شرکت کند، اما در غیر اینصورت هیچ مذاکرهای در هیچ سطحی بین مسئولان جمهوری اسلامی و آمریکاییها اتفاق نخواهد افتاد نه در نیویورک و نه غیر آن.
با وجود بیانات شفاف رهبر انقلاب، اظهارات مبهم دولتیها که به صورت اما و اگر و احتمال بیان میشود و افکار عمومی را در حالت ابهام نگه میدارد، هیچ نتیجهای جز شرطی کردن جامعه و اقتصاد کشور ندارد و مقامات دولتی نیز به خوبی این مسئله را میدانند، اما سؤالی که مطرح میشود این است، چه نفعی از این ابهام و تعلیق میبرند؟ چرا به جای کمک به مردم ایران و مقابله با جنگ روانی دشمن، عملیات روانی را روی مردم ایران پیاده و اجرایی میکنند؟
هم روحانی میداند که از تماس بینتیجه با اوباما ضرر کرد و هم ظریف میداند از قدم زدن و خندیدن با جان کری در کنار رودخانه، امضایش تضمینی برای برجام نبود و هم مردم به وضوح دیدند که میان ترامپ قلدر و اوبامای مؤدب، هیچ تفاوتی در دشمنی و تحریم ایرانیان وجود ندارد.
[1] -https://www.alef.ir/news/3980701114.html
[2] -entekhab.ir/0https://www.entekhab.ir/0026q3026q3
[3] -https://www.isna.ir/news/98070100920/
[4] -http://dolat.ir/detail/328116
[5] -https://www.donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-3564315
[6] -https://www.isna.ir/news/98060502293/