حلقه وصل: کتاب شرح نهجالبلاغه که در سه جلد توسط انتشارات انقلاب اسلامی منتشر شده است روز دوشنبه ۴ شهریور با حضور آیتالله سیداحمد خاتمی امام جمعه تهران، حجتالاسلام اعرافی امام جمعه قم، اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، اعضای شورای عالی حوزههای علمیه کشور و جمعی از مسئولان حوزه علمیه، طلاب و فضلا در سالن همایشهای مدرسه عالی دارالشفا قم رونمایی و معرفی شد.
این اثر شامل درسهای نهجالبلاغهی رهبر معظّم انقلاب در سالهای ۵۲ و ۵۳ در مشهد مقدّس و کلاسهای شرح نهجالبلاغه برای شاخهی دانشجویی حزب جمهوری اسلامی در سال ۵۹ و دیدارهای با هیئت دولت در ماه رمضان از سال ۷۲ تا ۹۵ است.
حجتالاسلام صلح میرزایی مسئول مؤسسه انقلاب اسلامی در قم با اشاره به فعالیتهای دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب، گفت: وظیفه اصلی این دفتر جمع آوری اسناد مرتبط با رهبر انقلاب، تدوین اسناد و انتشار آن ها است. وی با بیان این که ارتباط رهبر معظم انقلاب با کتاب شریف نهجالبلاغه به دهه ۳۰ و ۴۰ برمیگردد، افزود: دستیابی به اسناد و صوتهای موجود معظم له نشاندهنده ارتباط رهبر انقلاب از دوره جوانی با این کتاب شریف است.
مسئول مؤسسه انقلاب اسلامی در قم ادامه داد: مجموع بیانات رهبر انقلاب در چهار دسته تقسیمبندی شده است که سه دسته آن در سه جلد به صورت کتاب درآمده و دسته چهارم که سخنان پراکنده رهبر انقلاب است در دستور کار قرار دارد و در آینده چاپ خواهد شد. وی خاطرنشان کرد: «کتاب منشور حکومت علوی» نخستین کتاب است که بیانات رهبر انقلاب در شرح برخی خطبههای نهجالبلاغه است که کاملا ترغیبکننده به مبارزات انقلابی است و این بیانات در سال های ۵۲ و ۵۳ هجری شمسی ایراد شده است و به دلیل همین بیانات رهبری از سوی ساواک دستگیر و زندانی شدند.
حجتالاسلام صلح میرزایی با اشاره به جلد دوم شرح نهجالبلاغه با محوریت بیانات رهبر معظم انقلاب، ادامه داد: این جلد با عنوان «کتاب نبوتها در نهجالبلاغه » مزین شده است و بیانات رهبر معظم انقلاب در سال ۵۹ در جمع دانشجویان است. وی سومین جلد شرح نهج البلاغه رهبر معظم انقلاب که با عنوان «راه روشن مدیران» منتشر شده است مربوط به سالهای ۷۲ تا ۹۵ در جمع اعضای هیأت دولت، در ماه مبارک رمضان دانست.
حجتالاسلام علیرضا اعرافی مدیر حوزههای علمیه در این آئین با اشاره به اینکه نهجالبلاغه کتاب انسانساز و حیاتآفرین است، اظهار داشت: شکوه، زیبایی، جذابیت، عمق، ژرفایی و نفوذ نهجالبلاغه از این کتاب، تصویری ارائه میدهد که «دون کلام الخالق و فوق کلام المخلوق» است.
مدیر حوزه های علمیه با بیان این که در طول تاریخ همواره نهج البلاغه مورد توجه عالمان و فرزانگان بوده است، ادامه داد: این کتاب همچنین مورد توجه امام و رهبری بوده و در پایهریزی انقلاب نیز مورد اهتمام قرار گرفته است. وی با اشاره به حجم خطبه ها، نامه ها و کلمات قصار جمع آوری شده در نهج البلاغه، بیان داشت: منابع موجود نشان می دهد که حجم میراث ماندگار از امام پارسایان حضرت علی(ع) در هر سه بخش نهج البلاغه بسیار بیشتر از چیزی است که در حال حاضر وجود دارد.
حجتالاسلام اعرافی به فعالیت های بزرگان و پژوهشگران حوزوی در زمینه نهج البلاغه اشاره کرد و گفت: در بخش اسناد و منابع، مستدرکات، ترجمه ها، شرح ها، حوزه های هنری و نرم افزاری و منظومه نهج البلاغه کارهای فاخری انجام شده است و همین طور در درختواره برنامه های حوزه، نهج البلاغه در قالب رشته های درسی مورد توجه قرار گرفته است. وی با بیان این که در بحث ترجمه، نهج البلاغه به 20 زبان ترجمه شده که حجم کمی است و بسیاری از این ترجمه ها هم در بحث اتقان ارزیابی نشده است، خاطرنشان کرد: در شرح و تفسیر نهج البلاغه هم حدود 300 شرح دیده می شود که در این عرصه نیز با کاستی هایی روبرو هستیم.
مدیر حوزه های علمیه افزود: با وجود همه کارهای صورت گرفته در عرصه نهج البلاغه، حق این کتاب ارزشمند امیرمؤمنان(ع) ادا نشده است و این دریای بیکران نیاز به کار وسیع و تدابیر بیشتر دارد. وی در بخش دیگری از سخنان خود به کتاب شرح نهج البلاغه(متن بیانات حضرت آیت الله خامنه ای) اشاره کرد و ادامه داد: رونمایی از این کتاب کار زیبایی است که امروز صورت گرفت و مطالب این کتاب بسیار جالب و تأثیرگذار خواهد بود.
حجتالاسلام اعرافی با تأکید بر این که این کتاب از دو ویژگی روانشناسانه و جذاب برخوردار است، اظهار داشت: شرح رهبر معظم انقلاب بر نهج البلاغه چه قبل از انقلاب، چه در ابتدای انقلاب و چه در ادامه الهام گرفته شده است و شخصی این کتاب را شرح می کند که خود در وسط فعالیت های انقلابی قرار دارد و مدیریت جامعه اسلامی بر عهده ایشان است. وی رویکرد اجتماعی، تاریخی و تحلیلی شرح رهبر معظم انقلاب را بسیار والا عنوان کرد و گفت: رویکرد سیاسی، حکومتی و مبارزاتی نیز در شرح، همچون خود نهج البلاغه موج می زند و بسیار شفاف و نمایان است.
مدیر حوزه های علمیه با بیان این که فکر و اندیشه منظوم و منسجمی بر این شرح حاکم است، که نشان دهنده فکر منسجم، نظام مند، اثرگذار، موج آفرین و هدایتگر رهبر معظم انقلاب است، ادامه داد: در این اثر تقوا، اخلاص، فداکاری، مرد میدان بودن و ایثار و گذشت رهبر انقلاب دیده می شود. وی خاطرنشان کرد: مردی این شرح را روایت کرده است که در میدان عمل جانفشانی کرده و این شرح گره خورده با مجاهدت در میدان و مقاومت در صحنه و برای آن هزینه داده شده است.
حجتالاسلام اعرافی با بیان این که روح نهج البلاغه در رهبر معظم انقلاب تجسد پیدا کرده است، افزود: این روح شگرف برگرفته شده از نهج البلاغه امیرمؤمنان(ع) است که روحیه ایثار، مقاومت، استکبارستیزی و انقلابی بودن را در رهبر معظم انقلاب ایجاد و تقویت کرده است.