به گزارش حلقه وصل: ایلان برمن در گفتوگو با رادیو فردا (ارگان سازمان سیا) و درباره سیاست خارجی دولت دوم دونالد ترامپ در قبال ایران گفت: فکر میکنم این سؤال بسیار خوبی است ولی پاسخ روشنی برای آن وجود ندارد. چیزی که کاملاً واضح است، این است که سیاست آمریکا نسبت به ایران وارد دورهای شده که رویکردی شکاکانهتر و تقابلیتر خواهد داشت. اما به نظر من، سؤال اصلی این است که آیا سیاست فشار حداکثری در دوره اول ترامپ بهروزرسانی خواهد شد یا خیر.
چرا که طی پنج سال گذشته، اتفاقات زیادی در منطقه رخ داده و مشخص شده که هرچند فشار اقتصادی بر رژیم ایران لازم است، اما این فشار برای تحریک و انرژیبخشیدن به خیابانهای ایران کافی نیست و همچنین برای تأمین منافع سیاست خارجی آمریکا در مقیاس گسترده کافی نیست.
امید من این است که شاهد نسخهای جدید از فشار حداکثری باشیم که جنبههای مثبت سیاست قبلی، ازجمله کاهش منابع مالی رژیم برای برنامه هستهای و حمایت از نیروهای نیابتی مانند حماس و حزبالله، را تقویت کند. در عین حال، این نسخۀ جدید باید توجه بیشتری به خیابانهای ایران و درک عمیقتری از نیاز به تغییر رژیم داشته باشد.
وی در پاسخ این سؤال که انتهای مسیری که شما ترسیم میکنید، به تغییر رژیم میانجامد؛ اما آقای ترامپ در صحبتهای خود پیش از انتخابات گفته بود که ایالات متحده نه توان و نه علاقهای برای رفتن به سمت تغییر رژیم ندارد، گفت: درست است. منطقی است که ایالات متحده نسبت به آنچه میتواند در داخل ایران به دست آورد، رویکردی محتاطانه داشته باشد.
این موضوع چند دلیل دارد اول اینکه اطلاعات ما دربارۀ آنچه در ایران اتفاق میافتد، کامل و بینقص نیست. دوم، سابقۀ تاریخی ما در حمایت از تغییرات سیاسی در کشورهای خارجی چندان موفقیتآمیز نبوده. این را اخیراً در مورد عراق بهخوبی دیدهایم.
بنابراین، باید در مورد آنچه میتوانیم به دست آوریم، متواضع باشیم. به نظرم دوران حمایت از تغییر رژیم بهصورت کامل و گسترده مدتها است که به پایان رسیده است. اما در عین حال، بسیار هوشمندانه است که سیاستگذاران آمریکایی، بهویژه در دولت جدید که رویکرد تقابلیتری نسبت به جمهوری اسلامی خواهد داشت، شروع به فکر کردن دربارۀ این کنند که میخواهند گروههای مخالف ایرانی چه اصولی را نمایندگی کنند، چه اهدافی را دنبال کنند و از چه ارزشهایی دفاع کنند.
ایلان برمن در پاسخ این سؤال که آیا دولت ترامپ علامتهای مذاکره از سوی ایران را نادیده خواهد گرفت؟، گفت: به نظر من، این سیگنالها تا زمانی که اهرمهای کافی ایجاد نشود، نادیده گرفته خواهد شد. مشکل اصلی تیم ترامپ در بدو ورود به دفتر ریاستجمهوری این است که تمام اهرمهایی که در دورۀ اول ترامپ با سیاست فشار حداکثری ایجاد شده بود، از بین رفته است.
کاهش ذخایر ارز خارجی جمهوری اسلامی، کاهش صادرات نفت، و در نتیجه کاهش درآمد رژیم، هیچکدام دیگر وجود ندارند. امروز رژیم در شرایط اقتصادی بهمراتب باثباتتر و بهتر از پنج سال پیش قرار دارد. اولین و مهمترین کار دولت جدید ترامپ بازسازی این اهرمها است.
این به معنای بازاعمال تحریمها، محدود کردن فعالیتهای ایران، کاهش تجارت ایران و محدود کردن آزادی عمل جمهوری اسلامی در منطقه و فراتر از آن است. پس از آن ممکن است گفتوگو امکانپذیر باشد، اما در حال حاضر به نظر میرسد که دولت آینده درک کرده که اهرم کافی برای این کار در اختیار ندارد.
منبع : کیهان