به گزارش حلقه وصل: ویژه برنامه «تکیه معلی» برای پاسخ به این سوال که چرا سفرهای تبلیغی مداحان به کشورهای مختلف این روزها خبرساز شده است؟ شب گذشته جمعه ۲۳ شهریورماه با حضور میثم مطیعی و مهدی رسولی روی آنتن شبکه سوم سیما رفت.
برای تبلیغ انقلاب اسلامی در دیگر کشورها کمکار کردیم
مهدی رسولی در این برنامه با ارائه گزارشی از سفرهای اخیر خود به ترکیه، روسیه و ... اظهارداشت: ما هنوز وقت نگذاشتیم که انقلاب و جمهوری اسلامی را به خوبی برای شیعیان و مسلمانان دیگر کشورها تبلیغ و تبیین کنیم.
میثم مطیعی با اشاره به حضور خود در میلان ایتالیا اظهارداشت: مرکز اسلامی در این شهر داریم اما جوانان شیعه معتقد کنار پارک، فضایی را ایجاد کردند تا در آن بتوانند مجلس عزاداری برگزار کنند و کار فرهنگی و تبلیغی کنند. مداحان سفرهای تبلیغی خود را بدون چشم داشت انجام میدهند.
سفر تایلند را آگاهانه انجام دادم
وی ادامه داد: در این سفر جایی برای استراحت رفتیم، جوانی را کنار ما آوردند و گفتند او پدر و مادر ایرانی داشته و در این کشور به دنیا آمده و تسلط به زبان فارسی و ایتالیایی دارد، به عنوان مترجمه با شما باشد. شب دیدم، دو ساعت مانده به اذان صبح، این جوان بیدار شد و در اوج سکوت و آرامش، جانمازی پهن کرد و نماز شب خواند. از او سوال کردم کارت چیست؟ گفت کارهای علمی انجام میدهم. گاهی به ایران میآمد و محضر آیت الله جوادی آملی و مرحوم علامه عسکری میرسید.
مطیعی با اشاره به اینکه مداحان سفرهای متعددی به کشورهای مختلف داشتند اما سفر تایلند ما بسیار مورد توجه قرار گرفت، گفت: این سفر آگاهانه بود و میدانستم حواشی خواهد داشت، برای همین آرام هستم، چون آمادگی داشتم. من خود را موفق میدانم و در چایگاه پاسخگویی نیستم. اگر به عقب برگردم هم مجدد برای تبلیغ دین به تایلند میروم. انقلاب اسلامی ما فرهنگی است و صدور آن هم فرهنگی است. یکی از مهمترین ملاکهای قدرت، فرهنگی است.
در تایلند هر یک نفر، اثرگذاری هزار نفر را دارد
این مداح اهل بیت با ارائه دلایل و علتهایی که این سفر مورد توجه قرار گرفت، تصریح کرد: از تایلند سناختی در کشور ما وجود دارد که ما داشتیم خلاف آن روایت میکردیم. ما میخواستیم سبک زندگی اربعینی و همدلی خود را در برابر سبک زندگی لاابالی غربی قرار دهیم. مسوولیت ما روضهخوانی سیدالشهداء است و مسوولیت دیگری نداریم. شناخت ما از تایلند، یک سبک زندگی غربگرا و سرشار از لاابالیگری و هرزه محور است. تایلند در این زمینه پایگاه اصلی است، حال یک مداح رفته میگوید ما در تایلند شیعه داریم و سبک زندگی متفاوت داریم. در این کشور، هر یک نفر، هزار نفر است و اثرگذار است. آنها پای انقلاب اسلامی ایستادند.
سفرهای خارجی هیچ درآمدی برای ما مداحان ندارد
مهدی رسولی در این برنامه در پاسخ به این سوال که آیا مداحان به نمایندگی وزارت ارشاد، سازمان فرهنگ و ارتباطات، وزار خارجه یا ... میروند یا دعوت شیعیان و مراکز اسلامی؟ تصریح کرد: عزیزانی همواره از سوی این نهادها برای تبلیغ اعزام میشوند که تلاشهای بسیاری داشتند و آثار تلاش آنها موجب حضور ما شده است اما من هیچ گاه با این نهادها نرفتم. من به دعوت شیعیان این کشورها سفر کردم. من به ترکیه با دعوت جمعیت چند میلیونی شیعیان آنها رفتم. به روسیه با دعوت پنج میلیون شیعه آذری زبان رفتم. به گرجستان به دعوت نیم میلیون شیعه رفتم.
پول برای خرید بلیت سفر به کشورهای خارجی را ندارم
این مداح اهل بیت(ع) ادامه داد: در ایران هم اگر در مجلسی شرکت میکنم، به دعوت مادران شهدا و مجالس است و اصلاً برای امرار معاش یا درآمد نیست و معاش من از این طریق نیست. حضور در این کشورها هم اصلا درآمدی برای من ندارد و با هزینه شیعیان این کشورها میروم زیرا حتی پول برای خرید بلیت سفر به این کشورها را هم ندارم.
وی افزود: من در این سفرها برای اسکان هتل نرفتم. انتظار بیجا نداشتم. شب ها که مراسم است و روزها هم صرف جلسات و صحبت با جوانان است. هیچگاه با هزینه نهادها نرفتم. بلیت هم شیعیان آن کشور برای من تهیه کردند. حضور ما در این کشورها، یک کار کاملاً جهادی است.
رسولی گفت: ما در حوزه فرهنگ همیشه پدافندی عمل کردیم و آفند نداشتیم؛ درحالی که این وظیفه و استراتژی ما باید باشد. ما در حال صحبت درخصوص جبهه سوم و جدیدی برای انقلاب اسلامی هستیم. شاید امروز این گزاره را درک نکنیم اما بعدها ابعاد مختلف آن را خواهیم فهمید.
مطیعی: اگر کسی سند دارد هزینه سفرم دولتی بوده، منتشر کند
میثم مطیعی درباره کیفیت سفر خود به تایلند گفت: من در فضای مجازی گفتم اگر کسی سندی دارد که دولتها هزینهای برای این سفر من کردهاند، بگوید.
مهدی رسولی در این بخش افزود: البته که دولتها برای این کار تبلیغی وظیفه هزینه کردن دارند؛ مگر امریکا هزینه نمیکند؟ ما رسانه شیعه هستیم و باید زمینه را فراهم کند که عالمان بروند و تبلیغ کنند.
با دلار و یورو کار جهادی نمیتوان کرد
مطیعی افزود: رسانه انقلاب اسلامی هیأتها هستند و جبهه جدیدی پیش روی ماست. ما مداحان فعال فرهنگی و انقلابی هستیم. دولتها باید برای دیپلماسی فرهنگی هزینه کنند اما ما بدون کمک و هزینه آنها رفتیم. ما داریم فرهنگ ناب تشیع را تبلیغ میکنیم و جهادی هستیم. با دلار و یورو کار جهادی نمیتوان کرد. من گاهی در این سفرها پول هم میبرم تا کمک کنم. از دولتها هم نمیگیریم بلکه بانی داریم و از مردم میگیریم.
این مداح اهل بیت(ع) با بیان اینکه برای سفر تایلند، شیعیان بومی این کشور دعوت کردند و تمام هزینه را دادند. هزینه پرواز و اقامت ما را آنها تأمین کردند. ما از نهادهای رسمی دعوت نشدیم بلکه حتی کارشکنی هم کردند و گفتند نیا و یا نروید.
حامی برنامههای تبلیغی ما مقام معظم رهبری است
وی تصریح کرد: روزی خدمت مقام معظم رهبری رسیدم و از یک سفر گزارش دادم و ایشان فرمودند حتما میان این جوانان حاضر شوید. در این جلسه مسوولان مختلف فرهنگی و بینالمللی بودند اما هیچگاه من را دعوت نکردند تا گزارشی دهم یا برای سفری کمک کنند. شخص مقام معظم رهبری ارزش این کارها را میدانند و انگیزه میدهند. یک مرتبه محضر رهبرانقلاب شعری درخصوص هیأت جهانی خواندم. بخشی از شعر این نوحه بود: اگه یه کبوتر بودم ؛به همه جا پر میزدم /از کران تا کران /بیرق عزای تو رو /پرچم ولای تورو میزدم تو جهان /مشرق و مغرب زمین؛ با اسمت آشنا بشن؛ این نوحه را سال ۹۳ خواندیم. آقا شب پنجم محرم قبلز از برگزاری جلسه پیام دادند و فرمودند اینکه یک هیأت ، ارزش هیأت جهانی را میداند و میتواند آن را در قالب شعر و هنر بیان کند، قابل تقدیر است و فرمودند این پیام را پشت میکروفن بگویید.
گاهی خواص جبهه باطل، آثار کارهای ما را بهتر میدانند
مهدی رسولی در پاسخ به این سوال که چرا رسانههای غربی برای زدن این فرهنگ دینی به میدان میآیند؟ گفت: چرا حمله نکند؟ یک مرتبه با حجتالاسلام پناهیان در مشایه میرفتیم که یک مستندساز آمریکایی به ما مراجعه کرد. آقای پناهیان سوال کرد میگذارند این مستند را پخش کنید؟ گفت نه. ما ذهنمان رفت که به عنوان میتینگ پخش کند. گفت اتفاقا به این خاطر نمیگذارند چون ضد تمدن غرب است که فردی هرچه دارد به میدان آورده است.
این مداح اهل بیت گفت: ما به واسطه محبت اهل بیت داریم روایت جدیدی ارائه میدهیم چرا هجمه نکنند؟ آنها میگویند اگر در گوشه و کنار عالم اتفاقی رخ میدهد از انقلاب اسلامی شما نیست بلکه از ترس است. در استانبول ما مراسم گرفتیم و کلی شعار علیه رژیم صهیونسیتی دادند چرا هجمه نکنند؟ ما داریم روایتی از موفقیتهای انقلاب اسلامی ارائه میدهیم. اتفاقاً گاهی خواص جبهه باطل، آثار کارهای ما را بهتر میدانند.
وی افزود: جوانان این کشورها ابراز احساسات جدی به مقام معظم رهبری دارند. این رسانه ها دوست ندارند آثار انقلاب اسلامی را در این کشورها ما بدانیم و روایت آن پخش شود. بعد از انقلاب اسلامی اتفاقات بزرگی رخ داده است و تشیع قرائت جدی دارد و حرفهای امام خمینی درحال تحقق است.
اقدام فرهنگی اگر موثر و نقطه زن نباشد، داد دشمن درنمیآید
میثم مطیعی تصریح کرد: اقدام فرهنگی اگر موثر و نقطه زن نباشد، داد دشمن درنمیآید. ضربه ما به جایی که باید اصابت کرد. ای کاش فضای نخبگانی در انتقادات بود اما با هجویات و لغویات انتقاد کردن. بهترین پاسخ به این انتقادات این است که باید گذشت. برای پاسخ به افکار عمومی البته باید پاسخ دهیم و شبهات را برطرف کنیم اما پاسخ رسانه های غربی را نمیدهم.
وی افزود: تصمیم گرفتم در این سفر تبیین کنم. من از سید محمود و جعفر جوان تایلندی فیلم گذاشتم تا روایتگری کنم. البته تلاش کردم بلاگر نباشم. دنیا و آینده متعلق به امام حسین است.
روایتی از عزاداری زنان بودایی و هندو برای سیدالشهدا
مطیعی گفت: در این سفر در جمع شیعیان علیپور تایلند رفتم. یکی خاطرهای گفت که ما در کلکته دسته عزاداری راه میاندازیم و زنان بودایی و هندو وسط این دسته مینشینند و کاسه شیر روی پای عزاداران میریزند و میگویند ما به امام حسین میگوییم اگر در کربلا به بچه تو آب و شیر ندادند، اگر به کلکته میآوردی، ما رود شیر برایش راه میانداختیم.
مهدی رسولی در پاسخ به این سوال که حضور مداحان و صدور مداحیها چه میزان موجب گسترش زبان فارسی میشود؟ گفت: خیلی مواقع که به این کشورها میرویم، میبینیم نوحه را به زبان فارسی حفظ هستند. در حسینیه العاشور بصره عمداً مداحی را با گوشه موسیقی ایرانی آغاز کردم و دیدم دوست دارند. آنها نوحههای فارسی ما را حفظ هستند و این زمینهای برای صدور فرهنگ و هنر ایران است. چرا بستری برای حضور هنرمندان در این کشورها فراهم نمیشود؟
من به ۱۶ کشور دنیا سفر کردم
میثم مطیعی گفت: ما آتش به اختیار و چهارچوب دار هستیم که البته جدی گرفته نمیشویم. من به ۱۶ کشور دنیا سفر کردم که تایلند سفر اخیر من بود. هرجا رفتم، خود را سفیر زبان فارسی میدانم و معتقدم زبان انقلاب اسلامی فارسی است.
وی گفت: در تایلند عدهای به دلیل علاقه به انقلاب اسلامی، فارسی بلد هستند. عدهای فارسی میفهمند و برخی دیگر نمیفهمیدند. من تجربه جدیدی کردم. آنجا شعر میخواندم برخی ارتباط میگرفتند اما برخی ارتباط نمیگرفتند. مداح تایلندی فی البداهه با هوش سرشار خود و بلافاصله روی همان ملودی ترجمه شعر را به زبان تایی میخواند. در جاهای بعدی روضه میخواندم و او ترجمه میکرد. این مطالعه جدیدی در حوزه ترجمه است.
مطیعی گفت: من در آلمان و هلند، به مراکزی رفتم که شیعیان ترکیهای کردتبار حضور داشتند و گفتند فارسی مداحی کن. آنها فارسی صحبت میکردند. سوال کردم چرا فارسی یاد گرفتید. گفتند ما فرمایشهای مقام معظم رهبری را میشنیدیم و دوست داشتیم متوجه شویم، برای همین فارسی یاد گرفتیم. سوال کردم ایران آمدید؟ گفت نه. به مقام معظم رهبری عرض کردم جوان تونسی برای فهم مداحی، زبان فارسی یاد میگیرند ایشان خیلی خوشحال شدند.
وی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: این سفرها باید با برنامهریزی و با اولویت بندی و شبکهای باشد. باید از تلاشهای محمدحسین پویانفر در افغانستان، آقای اساکره در لبنان و حاج محسن طاهری که سالها این سفرها را داشتند و ... تشکر کرد.
مهدی رسولی در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: به همه نهادها و مجموعهها میگویم، برای همه کارها پیوست بینالمللی داشته باشید چون ما قرار است امت یک امام جهانی باشیم.