به گزارش حلقه وصل، باز هم ماجرای کمبود دارو آن هم در روزهایی که کشور بحرانیترین روزهای خود را از لحاظ شیوع بیماری کرونا میگذارند باعث شده تا صدای مردم از کمبود برخی داروهای حیاتی بلند شود، هرچند کمبودهای دارویی بی ارتباط با تحریمهای ظالمانه نیست اما کارشناسان معنقدند که اگر طی روزهای گذشته مدیریت و نظارت جدیتر بر بازار دارویی کشور صورت میگرفت امروز شاهد این آشفته بازار دارویی نبودیم.
بحران کمبود سرم و داروهای درمان کرونا با گذشت بیش از یک سال و نیم از آغاز بحران کرونا ما را به یاد روزهای ابتدایی شیوع کرونا میاندازد که کشور با بحران کمبود ماسک مواجه بود، هرچند آن روزها برای عموم مردم کمبود ماسک و اقلام بهداشتی به دلیل شیوع ناگهانی بیماری کرونا قابل قبول بود اما امروز با تولید داروهای کرونا و سرم در کشور این موضوع برای مردم قابل قبول نیست نیست که کار مردم حتی برای خرید یک سرُم تزریقی ساده اما حیاتی هم، به بازار سیاه کشیده شود.
این روزها که کشور در وضعیت سیاه کرونا قرار دارد و به اذعان مسوولان وزارت بهداشت و بررسیهای میدانی اغلب بیمارستانهای کشور تخت خالی برای بستری بیماران ندارند و مردم باید از بیمار مبتلا به کرونا در منزل مراقبت کنند، باید برای پیدا کردم سرم تزریقی، کپسول اکسیژن یا داروهای درمان کرونا از قبیل فاویپیراویر و رمدسیور راهی کوچهپس کوچههای ناصرخسرو شوند. اما این درد وقتی بیشتر میشود که بدانیم، کمبود دارو فقط دامنگیر بیماران کرونایی و خانوادههای آنها نیست، بلکه برخی از دیگر بیماران هم برای یافتن داروهایشان سرگردان شدهاند.
*کمبود رمدیسیویر، فاویپیراویر و تمزیوا
جلیل سعیدلو، دبیر انجمن داروسازان ایران در این رابطه به فارس گفت: در روزهای اخیر شاهد کمبود سرم و داروهایی از قبیل رمدیسیویر، فاویپیراویر و تمزیوا در داروخانه ها و مراکز درمانی کشور هستیم که واقعا جای تاسف دارد و متاسفانه نشان می دهد که مسؤولین مربوطه، برنامه ریزی و آینده نگری لازم را برای مواجهه با پیک پنجم کرونا و گونه دلتا نداشته اند. به هرحال سیاستی که در پیش گرفته شده برای مدیریت اوضاع، این است که این اقلام از طریق داروخانه های دولتی توزیع شود که سبب تراکم بیماران و افراد سالم در این داروخانه ها شده که به کلی با اهداف و اصول اصلی پیشگیری و درمان کرونا، مغایرت دارد
دبیر انجمن داروسازان ایران ادامه داد: باوجود سامانه تی تک و سایر ابزارهای مدیریتی، بهتر است مسؤولین از پتانسیل داروخانه های بخش خصوصی بهره برداری کنند و شرایط را برای اینکه ازدحام مردم کمتر شود، فراهم کنند. بیمارانی که در حال گذران دوران قرنطینه هستند و نیز بیمارانی که در کلینیک های بیرون از بیمارستان ها در حال شیمی درمانی هستند، بدون سرم با مشکل روبرو می شوند و بهتر است در این خصوص، سرم در داروخانه های بخش خصوصی نیز توزیع شود.
سعیدلو عنوان کرد: به طور کلی سیاست متمرکز کردن. دارو در داروخانه های بخش دولتی، سیاستی نادرستی است چرا که موجب ازدحام مردم و تشدید همه گیری می شود. ما دارای ۱۳ هزار داروخانه هستیم و الان که مردم مراجعه می کنند و داروخانه ها نمی توانند داروهای آنها را تامین کنند، اتفاق تلخ و گزنده ای است که دلیل آن، عدم توزیع دارو در داروخانهها است و باید مسؤولین در این رابطه هرچه سریعتر تجدید نظر کنند امیدوارم با تدبیر مدیران، اوضاع پیک پنجم کرونا هرچه سریعتر سامان یابد و مسئولین فرصتی پیداکنند که با آینده نگری و پیش بینیمعطوف به واقعیت، شرایط بهتری را برای مردم و بیماران فراهم کنند.
* چرایی مواجهه کشور با مشکل کمبود سرم
از سوی دیگر، سید علی فاطمی نایب رئیس انجمن داروسازان کشور درباره چرایی مواجهه کشور با مشکل کمبود سرم گفت: مدیریت سرم هم قابل برنامهریزی بود، چراکه از چندماه قبل اعلام شده بود که یکی از شرکتهای تولیدکننده سرم، برای چندماه ناگزیر است خط تولیدش را متوقف و بازسازی کند. هرچند این شرکت هم حدود دو ماه از برنامه زمانی خود عقب افتاد، اما در هر صورت با توجه به اعلام قبلی، دولت فرصت کافی داشت برای جایگزینی ظرفیت تولیدی این شرکت، برنامهریزی کند اما متاسفانه این کار نشد و حالا مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده است. هرچند که وعده داده شده است طی روزهای آینده با افزایش توان تولید دیگر شرکتها و همچنین واردات، این مشکل حل و فصل شود.
*سرم صد هزار تومان؛ رمدسیور یک میلیون تومان!
اما ماجرای کمبود دارو فقط به موضوع کمبود سرم ختم نمیشود بلکه درحالی که داروهای درمان کرونا از جمله رمدسیویر و اکتمرا هم در فضای مجازی و بازار غیر رسمی با قیمتهای به فروش میرسد. بررسیهای میدانی و اظهارات بیماران نشان میدهد، قیمت سرُم در بازار سیاه به ۱۰۰هزار تومان رسیده و رمدسیویر و اکتمرا هم با قیمتهای بالای یک میلیون تومان به فروش میرسد. با مشاهده این اتفاق، این سوال در اذهان عمومی ایجاد میشود که این داروها چگونه به بازار غیر رسمی نشت کرده است؟ در همین راستا، محسن فتحی عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با انتقاد از نابسامانی توزیع و قیمت دارو با اوج گیری شیوع کرونا در توئیتر نوشت: در حالی که رمدسیویر در داروخانهها کمیاب شده، در بازار آزاد به قیمت چند برابر و به راحتی پیدا می شود. با اوجگیری شیوع کرونا شاهد نابسامانی در توزیع و قیمت دارو هستیم. رمدسیویر در داروخانه ها کمیاب شده اما در بازار آزاد به راحتی و با قیمت چندبرابر یافت میشود. قیمت داروی اکتمرا در عرض یک ماه ۳ برابر شده است. نباید به کاسبان کرونا اجازه داد به قیمت جان مردم جیب خود را پر کنند.
* اکنون افزایش ۴ برابری مصرف رمدیسیویر
محمدرضا شانهساز درباره وضعیت تامین رمدسیویر در داروخانهها گفت: تامین دارو انجام میشود، اما وقتی مصرف رمدیسیویردر خردادماه ۶۰۰ هزار عدد بوده و اکنون در اواسط مرداد ماه به دو میلیون و ۲۵۰ هزار عدد میرسد، نشان میدهد که گایدلاینها را برای تجویز دارو درست رعایت نمیکنیم.
وی با بیان اینکه اکنون افزایش ۴ برابری مصرف رمدسیویر را نسبت به خرداد ماه داشتیم، افزود: دارو باید مطابق گایدلاینها تجویز شود و نظارت بر روی تجویز انجام شود. در هیچ کشوری در دنیا چنین الگوی مصرفی را نمیبینیم. شانه ساز درباره موضوع کمبود سرم تزریقی نیز گفت: در زمینه سرم هم ما پارسال این موضوع را پیشبینی میکردیم، اما تولیدکنندهها به مجلس اعتراض کردند که سازمان غذا و دارو میخواهد سرم وارد کند.
وی ادامه داد: یکی از شرکتهای بزرگتولید کننده سرم اعلام کرد که دارد تولیدش متوقف میشود و بر همین اساس هم ما برای واردات سرم برنامه ریزی کردیم، اما تولیدکنندهها به مجلس نامه نوشتند و تعهد تامین کرده و از ما خواسته شد اقدامی برای واردات نشود. در حالی که اگر طبق برنامهریزی خودمان پیش میرفتیم، اکنون مشکلی برای سرم نداشتیم.
به گزارش فارس، امروز با گذشت یک سالو نیم از شروع بحران کرونا و تولید اغلب داروهای درمان کرونا در کشور، موضوع کمبود دارو و سرم در کشور در روزهای پایانی دولت دوازدهم و آغاز به کار دولت سیزدهم درحالی به دغدغه اصلی مردم تبدیل شده است که به نظر میرسد دستگاههای نظارتی و مجلس باید نظارت بیشتری بر بازار دارویی کشور در شرایط بحران داشته باشند تا شاهد رسوخ داروهای حیاتی بیماران به بازار سیاه آن هم با قیمتهای نجومی نباشیم.