به گزارش حلقه وصل، رامین پاشایی معاون اجتماعی پلیس فتا ناجا درباره علت ممنوعیت خرید و فروش دارو در فضای مجازی گفت: اولین نکتهای که در این باره باید مورد توجه قرار بگیرد این است که اقدامات مربوط به تجویز دارو فرایندی تخصصی محسوب میشود. روال کار به این شکل است که حتما باید طبق نظر پزشک و بر اساس نوع بیماری معاینات بالینی بر روی فرد بیمار انجام بگیرد و سپس پزشک بر اساس تشخیصی که درباره نوع بیماری میدهد به تجویز دارو بپردازد.
وی ادامه داد: زمانی که در فضای مجازی داد و ستد و خرید و فروش دارو انجام میگیرد بدون در نظر گرفتن شرایط بالینی بیمار و فقط بنابر اظهارات خود بیمار دارو عرضه میشود. براساس آنچه هم که در فضای مجازی مورد رصد قرار گرفته اکثر داروهای عرضه شده غیرمجاز و داروهای قاچاق هستند. برای همین طبق مقررات هرگونه واگذاری و فروش دارو در فضای مجازی جرم محسوب میشود. از این بابت فقط چند داروخانه مجاز هستند که البته اینها حضور فیزیکی هم دارند. در واقع این چند داروخانهای که مجاز هستند هم حضور فیزیکی دارند و هم مجوزهای لازم برای فعالیتشان را از وزارت بهداشت گرفته اند. این چند داروخانهی مجاز میتوانند شماری از داروهای خاص را پس از طی کردن مراحلی مانند اسکن نسخه پزشک به دست بیمار برسانند. در غیر این موارد واگذاری اقلام دارویی در فضای مجازی جرم محسوب میشود.
معاون اجتماعی پلیس فتا درباره رصد فعالیتهای تبلیغی پارهای از پزشکان در فضای مجازی و اقدامات بعضا کلاهبردارانه یا منافی عفت اظهار داشت: این نوع تخلفات بیشتر در حوزه جراحیهای زیبایی اتفاق میافتد. متاسفانه ما شاهد این هستیم که اکثرا در شبکه اجتماعی اینستاگرام پزشکان برای تبلیغ کار خودشان یا نوع جراحیهای زیبایی مختلفی که انجام داده اند از تصاویر بدون حجاب بیماران و بعضا تصاویر نامتعارف مدلها استفاده میکنند. چنین اقدامهایی به عنوان جرم مورد شناسایی قرار میگیرد. اگر اینگونه موارد از سوی پلیس فتا رویت بشود که شئونات اخلاقی و اسلامی رعایت نشده باشد حتما برخوردهای لازم صورت خواهد گرفت.
وی در پاسخ به اینکه پلیس فتا برای شناسایی و برخورد با این نوع تخلفات در فضای مجازی چه تمهیداتی در نظر گرفته گفت: پلیس فتا از طریق گشتهای مجازی مبادرت به رصد این فضا میکند. بعضی تخلفاتی هم که اتفاق میافتد را خود شهروندان به ما گزارش میدهند. اگر ما ببینیم که صفحه منتصب به یک پزشک در فضای مجازی مرتکب چنین تخلفاتی شده باشد حتما برخوردهای لازم را صورت خواهیم داد. البته مواردی را هم داشته ایم که فرد متخلف اصلا پزشک نبوده و با نام و اعتبار شخص دیگری در حال سوء استفاده بوده و از بیماران مبالغی را به عنوان بیعانه یا هزینه درمان اخذ میکرده و بعد هم هیچ خدمات درمانی به آنها ارائه نمیداده است. یا موارد دیگری که فرد متخلف بدون داشتن مدرک دکترای پزشکی به طبابت میمی پرداخته است. گاهی چنین مواردی را هموطنان گزارش میدهند و بسیاری از موارد مربوط به این تخلفات را هم خود پلیس فتا در گشتهای فضای مجازی شناسایی میکند. مواردی هم وجود داشته که پزشکانی در فضای مجازی رعایت خطوط قرمز را نکرده اند و توسط پلیس فتا به مراجع قضایی معرفی شده اند.
پاشایی در واکنش به اینکه آیا پلیس فتا برای مقابله با فروش مجازی دارو با دیگر دستگاهها و نهادها همکاری و هم افزایی دارد گفت: روال کار مربوط به شناسایی و کشف جرائم مربوط به فروش غیرمجاز دارو یا داروهای تقلبی به این صورت است که ما باید ابتدا از خود وزارت بهداشت استعلامهای لازم را بگیریم. بیشتر اوقات هم مسوولان محترم وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو موارد مربوط به جرائم این حوزه را به ما گزارش میدهند. گاهی اوقات هم خود ما تخلفات را شناسایی میکنیم. در هر حال پلیس فتا در خصوص برخورد با تخلفات مربوط به داد و ستد غیرمجاز دارو در فضای مجازی با دیگر دستگاهها ارتباط و همکاری دارد.