به گزارش حلقه وصل، جمعی از ستایشگران جوان هیأتهای مذهبی کشور طی همایشی دو روزه از صبح روز چهارشنبه پنجم خردادماه به همت جامعه ایمانی مشعر در مجتمع یاوران مهدی(عج) واقع در نزدیکی مسجد مقدس جمکران گردهم آمدند.
در ابتدای نخستین روز همایش، حجتالاسلام هدایت از فعالان قرآنی عرصه هیأت، با اشاره به اینکه آیات قرآن کریم بسیاری از راههای بسته را برای ما باز میکند، تصریح کرد: هیأتهای مذهبی نباید در مجالس خود فقط به قرائت قرآن اکتفا کنند بلکه باید به دنبال بهرهمندی از آموزههای قرآنی، ترویج و عمل به آن باشند.
همچنین، محمدرضا بذری به مداحی در وصف اهلبیت(ع) پرداخت و بعد از آن رحیم آبفروش جانشین دبیر جامعه ایمانی مشعر ضمن ارائه گزارشی از فعالیتهای انجام شده در این مجموعه اظهار کرد: جامعه ایمانی مشعر در مسیر فرمایشات و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی به دنبال بسیج و منسجمسازی ظرفیتهای موجود در حوزه هیأت است تا بتواند با بهرهمندی از این ظرفیتها در راستای رفع خلاهای جامعه حرکت کند.
آبفروش با بیان اینکه انقلابیگری به معنای خطکشی کردن ناشیانه نیست، عنوان کرد: منظور ما از هیأت انقلابی، هیأت یک شخصیت خاص نیست بلکه ما از یک قلّه و آرمان حرف میزنیم که باید به سمت آن برویم که آن هم هیأت امام زمان(عج) پسند و مطلوب اهلبیت(ع) است.
آبفروش وحدت ستایشگران و منسجمسازی هیأتهای مذهبی را بزرگترین قدرت جمهوری اسلامی ایران در جنگ نرم دانست و گفت: رسیدن به این قدرت، کاری دستگاهی و دولتی نیست بلکه باید توسط هیأتیها و مردم رقم زده شود.
حجتالاسلام والمسلمین میرزامحمدی استاد حوزه و دانشگاه نیز طی سخنانی با تاکید بر اینکه برخی با مداحی به دنبال خودنمایی هستند، گفت: امروز شاهد یک بتپرستی مدرن در جامعه هستیم، کارهای مداح توسط مخاطب الگوبرداری میشود به همین علت مداحان باید نسبت به رفتار، گفتار، پوشش، ظاهر و باطن خود دقت بیشتری داشته باشند.
ایشان افزود امروز یکی از مهمترین مباحث در هیأت جاانداختن نظریه ولایت فقیه برای جامعه است.
میرزامحمدی در ادامه گفت: به بهانه محرم نباید برای غدیر کم کاری کنیم؛ اگر غدیر فراموش نمیشد فاطمیه پیش نمیآمد و اگر سقیفه و فاطمیه نبود کربلایی پیش نمیآمد.
بزرگترین آفت مداحی
همچنین، برگزاری میزگرد بزرگداشت مرحوم حاج علی خورشیدی مداح اهلبیت(ع) با حضور حجتالاسلام صادقی واعظ، سید احمدرضا شمس و غلامرضا فلاح برگزار و در این میزگرد بر لزوم بهرهمندی بیشتر مداحان از ظرفیت اساتید و پیشکسوتان این عرصه تاکید و از خانواده مرحوم خورشیدی تجلیل شد.
حجتالاسلام صادقی واعظ در میزگرد بزرگداشت مرحوم حاج علی خورشیدی گفت: امروز یکی از بزرگترین آفتهای مداحی احساس بینیازی از اساتید و پیشکسوتان است درحالیکه مداحی فقط مباحث فنی و تخصصی نیست و ما برخی از آموزههای مداحی را فقط میتوانیم از زانو زدن در محضر استاد فرا بگیریم.
همچنین، فلاح از مداحان پیشکسوت استان قم در این میزگرد گفت: یک مداح نه فقط باید خوشقول باشد و از بدقولی پرهیز کند بلکه قبل از آغاز زمان مداحی باید در مجلس حضور یافته و از سخنان سخنران هم بهرهمند شود.
سید احمدرضا شمس از دیگر مداحان اهلبیت(ع) بیان داشت: بخش کوچکی از تواناییهای هیأتهای مذهبی در جریان خدمات اجتماعی به نمایش گذاشته شد و برای ما اثبات شد که اگر ظرفیتهای نهفته در هیأت فعالسازی شود بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد.
میزگرد تاریخ و ستایشگری
اکبر شیخی از پژوهشگران حوزه موسیقی هیأت در این همایش تصریح کرد: بسیاری از موسیقیهایی که امروز در هیأت اجرا میشود در تراز دین مبین اسلام نیست و در این حوزه ما نیازمند یک بازنگری مبنایی، علمی و عملی جدی هستیم.
سید مهدی حسینی شاعر و استاد مداحی نیز طی سخنانی با تاکید بر اینکه نسل جوان امروز در حوزه مداحی نیازمند یک الگوی موفق است، بیان داشت: متأسفانه امروز افراد زیادی نداریم که بتوانیم از آنها بهعنوان الگو برای نسل جدید نام ببریم چراکه هنوز از نظر مبنایی و فنی در جامعه مداحی با مشکل روبرو هستیم و تمرکز مداحان بر روی شگردها و فنون مداحی نیست.
در این همایش نیز کمیسیون تخصصی «چگونگی استفاده از تاریخ در ستایشگری» با حضور میثم مطیعی و ابوذر بیوکافی و با دبیری حجتالاسلام محمدرضا رضایی، کمیسیون تخصصی «کیفیت ورود ستایشگران در عرصههای اجتماعی» با حضور سید رضا نریمانی و سعید کرمعلی و با دبیری حجتالاسلام سید حسین موسوی و همچنین کمیسیون تخصصی «هنر مضمونپردازی در نوحه» با دبیری حجتالاسلام علیرضا ربانیمنش و حضور مهدی رسولی و یونس سبزی برگزار شد.
رقیب اصلی در انتخابات
در دومین روز برگزاری این همایش نیز حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان با بیان اینکه اثرگذاری توصیف بیشتر از استدلال است مطرح کرد: کار مداحی، تبلیغ دین با استفاده از عنصر توصیف است و استدلال بدون توصیف برای مخاطب چیزی جز نفرت ایجاد نمیکند، غربیها هم در تهاجم فرهنگی به توصیف میپردازند اما باز هم ما به استدلال میپردازیم و ناموفق میشویم، ما فقط در توصیف عاشورا توانستهایم موفق باشیم به همین علت هم امروز اقشار مختلف جامعه امام حسینی هستند.
ایشان تصریح کرد: ما برای توصیف و تبیین کارکردی ولایت فقیه یک کتاب هم نداریم و بیشتر کتابهای موجود فقط به اثبات ولایت فقیه میپردازد و استدلالی است درحالیکه رهبر معظم انقلاب اسلامی 20 سال پیش به خبرگان فرمودند که باید فواید ولایت فقیه را برای مردم ذکر کنیم تا مردم به سمت این نظریه حرکت کنند.
پناهیان با بیان اینکه رقیب اصلی ما در این انتخابات قهر کردن با صندوق است، تاکید کرد: نمایندگان افکار متعدد در جامعه باید در صحنه باشند چراکه بدون حضور آنها جامعه رشد نمیکند حتی نماینده فکر غلط هم باید در صحنه حضور داشته باشد چراکه موجب مشخص شدن خط فکری درست میشود اما رعایت قانون و حفظ اصول، احترامها و خط قرمزها مهم است.
وی خاطرنشان کرد: زیبایی فعالیت سیاسی و طهارت و اخلاق که مسئولان سیاسی باید داشته باشد باید در جامعه توصیف شود.
دوای معنوی
همچنین منصور ارضی مداح پیشکسوت اهلبیت(ع) با تاکید بر اینکه مجلس و حرم امام حسین(ع) شفاخانه است، گفت: رعایت نکات بهداشتی لازم است و ما در مجالس خود بهخوبی این نکات را رعایت میکنیم اما همانطور که مردم به دوای پزشکان نیاز دارند به دوای معنوی هم نیازمند هستند.
در این همایش از سردار صادق آهنگران مداح جبهههای دفاع مقدس تقدیر شد و سپس وی طی سخنانی با تاکید بر اینکه پرداختن به مسائل مالی در مسیر مداحی برای اهلبیت(ع) چیزی جز خسران و ضرر به دنبال نخواهد داشت، گفت: هدف اصلی در این درگاه باید خدمت به اهلبیت(ع) باشد و اگر مسائلی همانند شهرت هدف قرار گیرد ما را از نتیجه دور میکند.