به گزارش حلقه وصل، علی اکبر صالحی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی امشب (شنبه) در برنامه تلویزیونی نگاه یک شبکه اول سیما به تشریح آخرین دستاوردها در حوزه هستهای که امروز رونمایی و مورد بهره برداری قرار گرفت، پرداخت.
معاون رئیس جمهور درباره دستاوردهایی که امروز از آنها رونمایی شد، گفت: ۱۳۳ دستاوردی که امروز رونمایی شد بخش عمده آن به چرخه سوخت هستهای برمیگردد که بخش عمده آن مربوط به غنی سازی میشود. بالای ۵۰ درصد به دستاوردهای ما در سایر حوزهها مثل کشاورزی مربوط بود.
رئیس سازمان انرژی اتمی به سامانههای پرتودهی برای استریلیزه کردن و بالا بردن عمر تولیدات کشاورزی از جمله خرما و ... اشاره و بیان کرد: این سامانهها در بناب، کهکیلویه و ... هست.
وی همچنین به سانتریفیوژ خاصی که مورد نیاز بانک خون است و از آن رونمایی شد نیز اشاره کرد و افزود: قرار بود از آلمان با قیمت گزاف خریداری شود که توانستیم با کیفیت بسیار عالی تولید کنیم. یکی از تجهیزات مورد نیاز برای واکسن کرونا، سانتریفیوژ است. سازمان انرژی اتمی از طریق یکی از شرکتهای خود برای یکی از شرکتهای تولید واکسن کرونا اقدام به تولید سانتریفیوژ کرد.
صالحی همچنین گفت: پروژه تترا را داریم که ۶۰ میلیون یوور تجهیزات خریداری میشود برای تولید رادیودارو که مساحت آن ۳۷ هزار متر است و انشاءالله شهریور فاز اول آن افتتاح خواهد شد که پروژه بی نظیری در خاورمیانه است.
وی اضافه کرد: به هند، لبنان، سوریه، عراق و برخی کشورهای اروپایی رادیودارو صادر میکنیم و با امکانات جدید در شهریور ماه با مقیاس وسیعتری صادرکننده رادیودارو خواهیم بود.
علی اکبر صالحی همچنین درباره گازدهی به سانتریفیوژهای نسل جدید در نطنز و بهره برداری از مرکز مونتاژ سانتریفیوژ گفت: اولین سانتریفیوژی که در ایران توانستیم راه اندازی کنیم به صورت منفک از خارج در سال ۱۳۶۸ وارد کرده بودیم و سال ۱۳۷۶ توانستند این سانتریفیوژها را سرهم کنند. از ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۵ طول کشید که آبشار سانتریفیوژ داشته باشیم. از ۱۳۸۵ تصمیم گرفته شد وارد نسلهای جدید سانتریفیوژ شویم.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: سانتریفیوژ قریب به ۱۰۰ قطعه دارد که باید ۶۰ هزار دور در دقیقه بچرخد و کوچکترین اختلال در گردش روتور میتواند به سانتریفیوژ آسیب وارد کند.
صالحی گفت: الان حدود ۱۵ نوع سانتریفیوژ داریم. امروز زنجیره کامل IR۶ را راهاندازی کردیم در حالی که باید هفت هشت سال بعد راهاندازی میکردیم. قرار است به زودی دو آبشار دیگر IR۶ در فردو راهاندازی شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: هزار سانتریفیوژ IR۲m را نصب کردیم. ۱۶ هزار و ۵۰۰ سو ظرفیت غنی سازی داریم، ولی قبل از برجام حداکثر آن ۱۳ هزار سو بوده است. دائم به این ظرفیت اضافه میشود. دو زنجیره کامل IR۴ نصب شده است.
وی ادامه داد: سالن مونتاژ سانتریفیوژ ما را دشمن منفجر کرد ولی باز نایستادیم و سالنی را ایجاد کردیم. در دل کوه نزدیک نطنز در حال کار هستیم که سالنهای حساس را به دل کوه میبریم و امیدواریم سالنهای مورد نظر سال آینده در دل کوه آماده شود و این تاسیسات را به آنجا منتقل کنیم.
به گزارش فارس، صالحی گفت: ایران در حوزه غنی سازی به آستانه این فناوری رسیده و نیاز به مهندسی معکوس نداریم و خودمان طراحی میکنیم.
وی یادآور شد: الان میتوانیم IR۶ را تولید انبوه کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی درباره هزینههایی که در حوزه هستهای صرف شده نیز گفت: در افکار عمومی اینگونه جا انداختهاند هزینههای زیادی در این زمینه صرف شده است. ولی واقعیت چیز دیگری است.