در سال 96 هسته ی اولیه جمعی از طلاب دغدغه مند نسبت به مسائل حوزه، مردم و انقلاب در مشهدمقدس شکل گرفت. طلابی که با نگاه تحولی دررویه حوزه علمیه در عرصه های گوناگون گردهم آمدند تا در حد توان علمی و عملی خود در راستای تحقق این امر و همچنین آرمان های انقلاب اسلامی گامی بردارند و حلقه وصلی بین امام و امت باشند.
حجت الاسلام حسین کلاتی دبیر تشکل طلبگی «ربیون» در مشهدمقدس در خصوص اهداف شکل گیری این تشکل و فعالیت های صورت گرفته طی دو سال و نیم تلاش حوزویان جوان و انقلابی با حلقه وصل به گفتگو نشست.
وی ابتدا بیان داشت: حدود سه سال پیش با جمعی از طلاب جوان که تقریبا 10 نفر بودیم و انگیزه و دغدغه های مشترکی در باب مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و حوزه داشتیم دور هم جمع شدیم و اجتماع طلاب انقلابی مشهد را تشکیل دادیم.
کلاتی ادامه داد: به تدریج با گسترش فعالیت ها و اجتماع طلاب تشکل طلبگی «رِبیّون» را درمشهدمقدس ثبت کردیم و فعالیتمان به طور رسمی با برگزاری جلسات هفتگی آغاز شد.
دبیر تشکل ربیون در مشهد تصریح کرد: اینطور شروع کنم که دغدغه اولیه شروع کار ما این بود که در حوزه دو قشر از طلبه، روحانی و استاد در سطوح مختلف فعالیت می کنند، گروهی که تنها معتقد به فعالیت علمی طلاب هستند و سپری کردن دروس و ورود به عرصه ی استادی را هدف ورود خود به حوزه می دانند، عده ای هم جنبه ی اجتماعی، سیاسی و ارتباط با مردم و متن جامعه در تفکر و رفتارشان مشهود است و فقط به بحث علم آموزی اکتفا نمی کنند.
این طلبه جوان خاطر نشان کرد: به هر صورت بنده و دوستان دغدغه مندی به دنبال چرایی عدم پیوند این دو قشر و نگاه بودیم. اینکه چرا در حوزه دیده می شود که پیوند مسائل اجتماعی و علمی ایجاد نمی شود و این دو نگاه در کنار هم قرار نمی گیرند و نکته ی مهم دیگر اینکه مشاهده می کردیم در فضاهای مختلف طلبه ها برای خود شأن جدی برای ورود به برخی عرصه ها نمی بینند و جنبش های دانشجویی و تشکل ها دانشجویی در تمامی این عرصه ها ورود پیدا کردند و این هم برای ما مسئله و دغدغه بود.
وی به نگاه تحولی نسبت به حوزه اشاره کرد و افزود: خب ما در سطح جامعه اسلامی وقتی با دقت و عمق بیش تر نگاه می اندازیم متوجه می شویم که اگر به نقش حوزه های علمیه درست پرداخته شود بسیاری از مشکلات حل می شود و ما نیازمند تحول در حوزه هستیم. ما معتقدیم اگر جامعه روحانیت اصلاح شود منظور نگاه این جامعه است با توجه به اینکه مردم هم نگاه ویژه ای به این قشر دارند آسیب ها و مشکلات کاهش می یابد.
کلاتی یادآور شد: ما طلبه ها با دغدغه مشترک اینکه باید تا سطوح بالای علمی پیش رفت و باید در متن جامعه و بطن همه ی مسائل جامعه نیز ورود پیدا کرد به دنبال تحول در حوزه هستیم و با تشکیل جلسات و اجتماعی که ویژه طلاب هست در طول این دو سال و نیم فعالیت پیگراین مسئله بوده ایم و گفتگوهایی زیادی در این خصوص با حضور کارشناسان و فعالان فرهنگی اجتماعی و حوزوی داشته ایم.
دبیر تشکل ربیون مشهد در ادامه گفت: ربیون برگرفته از آیه ی 146 سوره آل عمران است که متوجه علمای ربانی، مردان الهی و در واقع ترکیبی از یاوری، خداباوری و معنویت است به امید آنکه مصداق این آیه کریمه باشیم.
این طلبه انقلابی اضافه کرد: در ابتدای کار دوستان در سطوح مختلف طلبگی در جلسات ما حضور داشتند اما به تدریج محافل ما متشکل از حضور طلاب هفت الی هشت مدرسه علمیه است که حضور فعال دارند و نزدیک به 30 طلبه به صورت مستقیم و دائم با تشکل در ارتباطند.
وی ضمن اشاره به برگزاری جلسات هفتگی تشکل اظهار داشت: در ابتدا بصورت دوهفتگی و پس از حدود شش ماه، بصورت هفتگی تعداد 62 جلسه را با حضور 76نفر از اساتید حوزه و دانشگاه برگزار کرده ایم و پذیرای طلاب و فضلای سطح شهر بوده ایم.
کلاتی ادامه داد: این جلسات در گام نخست با هدف اجتماع طلاب انقلابی و هم افزایی و پس از آن تأمین نیازهای فکری، روحی وتشکیلاتی طلاب برنامه ریزی شده است. در طول این جلسات محورهای مختلفی از جمله تبیین بیانیه گام دوم انقلاب، مسئله شناسی، آموزش و پرورش، جهان اسلام، هویت طلبگی، شهید دیالمه انتخابات مجلس، اقتصاد، صدا و سیما، سازمان تبلیغات و بیانات رهبری در سرفصل های مختلف مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته است.
دبیر تشکل ربیون مشهد به برگزاری دوره های آموزشی نیز اشاره کرد و افزود: تا کنون دو دوره ی آموزشی با عنوان «عصر اقامه» ویژه طلاب برگزار کرده ایم که در اولین دوره به بایسته های گام دوم انقلاب با تأکید بر رسالت طلاب جوان برگزار گردید که از حضور اساتید برجسته از بهره بردیم و دومین دوره هم با موضوع پیام منشور روحانیت امام خمینی(ره) برگزار گردید.
وی یادآور شد: همچنین رتبه نخست چهارمین رویداد کشوری «تصمیم سازان آینده» توسط تیم تشکل طلبگی ربیون که با هدف بررسی راهکارسه مسئله کلان از جمله ازدواج دیرهنگام جوانان، سینما آینه غیر واقع گرای جامعه و نقش مسجد در تحولات اجتماعی در تصمیم سازان آینده که همراه با حضور طلاب و دانشجویان سراسر کشور بود از دیگر اتفاقات مبارک تشکل در طول فعالیتش بوده است.
حجت الاسلام کلاتی تصریح کرد: همچنین نخستین اثر مکتوب تشکل در اسفندماه 97 با عنوان «تعهدسرخ» منتشر شد که موضوع اصلی آن آشنایی با فعالیت های طلاب انقلابی شهر مشهد بود. هدف از انتشار این نشریه معرفی برخی مجموعه های طلبگی فعال درزمینه مسائل انقلاب اسلامی با نگاه تحولی در رویه حوزه علمیه بود که در کنار معرفی این مجموعه ها به شماری از فعالیت های خودجوش طلاب در برخی مدارسه علمیه در زمینه آشنایی با معارف انقلاب اسلامی نیز اشاره شده بود.
دبیر تشکل ربیون تأکید کرد: ویژه نامه «عصر اقامه» نیز در سالجاری در 30 صفحه منتشر شده است و دارای سه پرونده از جمله پرونده فقه اقامه، پرونده طلبه گام دوم، و پرونده نهادهای حکومتی و اقامه دین می شود. همچنین مصاحبه ای پیرامون تحجر و نمودهای امروز آن و نیز تجربه نگاری شکل گیری تشکل ربیون در این نشریه کار شده است و از اساتید کشوری چون استاد ملک زاده، صادق شهبازی، حجت الاسلام تقی زاده و… مصاحبه، گفتارها و یادداشتهایی در موضوعات مختلف ذیل پرونده های نامبرده شده وجود دارد.
این طلبه جوان در ادامه خاطر نشان کرد: به هر صورت ما معتقد به کارویژه برای طلاب هستیم. ما به این نتیجه رسیدیم که اموری منحصر ورود طلاب است و آن امامت اقامه دین در فضای جامعه است. با این نگاه که دین مجموعه ای کامل و متشکل از تمام ابعاد زندگی انسان است بنابراین باید امامت یا همان رهبری نیز برعهده روحانیت باشد. به همین خاطر هم، معتقد به تحول در حوزه هستیم و تا در جامعه روحانیت و حوزه علمیه این تحول حاصل نشود و این تحول خواهی جریانی فراگیر نگردد در سطوح مختلف مسلما هدف نهایی ما نیز محقق نمی شود البته ما هدف گذاری بلندمدت داریم و می دانیم که این تحول طی یکی دو سال فعالیت ایجاد نخواهد شد اما زمینه های آن باید چیده شود.
وی به بخش دیگری از فعالیت این تشکل اشاره کرد و بیان داشت: ما در حوزه ی همسران طلاب هم ورود پیدا کردیم از آنجا که بخش بانوان تشکل هنوز فعال نشده است فعالیت را از درون خود اعضا تشکل شروع کردیم. جلساتی با موضوع سبک زندگی، اقتصاد و آداب زندگی طلبه ها، نشاط در زندگی و اخلاق را با حضور همسران طلبه ها آغاز کرده ایم که دوهفته یکبار با حضور کارشناس برگزار می شود.
دبیر تشکل ربیون مشهد در پایان بیان داشت: روحانیت امروز فهم دقیقی نسبت به فضای جامعه هنوز نتوانسته پیدا کند. اینکه در چه مقامی و موقعیتی قرار دارد؟ اینکه امروز ما در یک مبارزه تمدنی قرار داریم، در برهه جامعه سازی و دولت سازی هستیم و این برهه اقتضائات خود را دارد. این تشکل در همین راستا میزبان تمام طلاب دغدغه مند و انقلابی خواهد بود که در عرصه ی تحول فعالیت می کنند و حرفی برای گفتن دارند ویا علاقه مند به این مباحث هستند می توانند به کانال ربیون rebbiion در پیام رسان ایتا مراجعه کنند.