به مناسبت فرا رسیدن هفته دفاع مقدس مروری داریم بر کارنامه 4 دهه فیلم سازی با موضوع جنگ تحمیلی و بهترین آثار و قهرمانان آن که در ادامه ملاحظه خواهید کرد.
ابراهیم حاتمیکیا بعد از دوران پرتلاطم فیلمسازیاش در دهه80، دهه 90 را با «چ» آغاز کرد. اولین تجربه همکاری او با سازمان اوج به «بادیگارد» بازمیگردد. بعد از آن نیز «به وقت شام» پروژه بعدی همکاری ابراهیم حاتمیکیا با این سازمان بود. «بادیگارد» به عنوان اثری انتقادی از شخصیتهای دهه چهارم انقلاب سخن میگفت و تناقضهایی که فیلمساز بین آرمان خود و وضعیت موجود احساس میکرد؛ تناقضی که پیش از این در «آژانس شیشهای» هم به چشم میآمد.
سینمای سیاسی چنان معنای فراخ و گستردهای دارد که اساسا میشود پرسید «آنچه سیاسی نیست، چیست؟» مسائل اقتصادی، اجتماعی، اعتقادی و فرهنگی هرکدام به نحوی میتوانند یک پیوست سیاسی هم پیدا کنند و به این شکل هر فیلمی که ساخته شود، مواضع سیاسی مختلفی را در برابر خودش شکل میدهد و به نحوی با سیاست ارتباط دارد. اما مشخص است که بعضی از فیلمها سیاسیترند. فیلمهایی که راجعبه تاریخ معاصر ایران ساخته میشوند، عموما سیاسیتر هستند.
قصه فیلم جدید حاتمی کیا از سنخ دسته اول است یعنی قصه حماسهای آرمانی، آنجایی که قرار نیست دیگر قهرمان شک کند (به رنگ ارغوان)، مظلوم و طلبکار واقع شود (آژانس شیشهای) یا به بنبست رسده باشد (موج مرده). گویا قهرمان میخواهد به میدان آمده و راهی را طی کند (دیده بان، چ).
در فیلم بادیگارد حیدر نماینده انقلابیونی است که جمهوری اسلامی را یک هویت مجزا از افراد میدانند است و کاراکتر مقابل او فردی است که نظام را مساوی رجال سیاسی مملکت میداند.مسئلهای که مابه ازای خارجی در بین مردم دارد.بهطور مثال عدهای فرزندان امام را آنهایی میدانند که ژنتیکی نسب آنها به روحالله خمینی میرسد و عدهای دیگر فرزندی روحالله را رابطهای معنوی میدانند.
بابک حمیدیان بلاشک امروز «سوپر استار» سینمای ایران است و همین دلیل است که باعث شده پرکارترین بازیگر فجر سی و ششم لقب بگیرد. حمیدیان دیگر اولین انتخاب مهمترین کارگردان جامعه شناس و زمانه شناس سینمای ایران ابراهیم حاتمی کیا است که در سی و ششمین جشنواره فیلم فجر؛ «به وقت شام» را برای مخاطبان سینمایی به ارمغان آورده است.
مجموعهای از فیلمهای سینمایی، مجموعههای تلویزیونی و مستند در هفته دفاع مقدس از شبکه افق پخش خواهد شد.
در میان فیلمهایی که این روزها برای نمایش در جشنواره فیلم فجر آماده میشوند فیلمهایی از سه کارگردان؛ بیشتر از همه چشمنوازی میکند. کارگردانانی که در کارنامه کاری آنها فیلمهای ارزشی به وضوح یافت میشود.
خاطرات شهید اصغر وصالی فرمانده گروه «دستمال سرخها» به روایت همسرش مریم کاظمزاده که لیلاسادات باقری آن را تدوین میکند، از سوی انتشارات روایت فتح کتاب خواهد شد.