به گزارش حلقه وصل: محمد سرشار نویسنده کتاب «شکار هیولا» و مدیر سابق شبکه تلویزیونی پویا به فراگیر شدن کتابهای دیجیتال و غیرفیزیکی بعد از پیشرفتهای فناوری اشاره کرد و گفت: عادتهای مصرفی در استفاده از ابزارها معمولاً جزو محدودیتهایی است که جلوی گسترش استفاده از ابزارهای جدید را میگیرد. اگر شما عادت کنید روی کتابها یادداشتنویسی کنید، ترک این عادت و مراجعه به کتابهای دیجیتال برای شما دشوار خواهد بود.
وی افزود: برای مطالعه راحت کتابهای دیجیتال ابزارهای خاصی وجود دارد؛ مانند کتابخانههای دیجیتال که تعدادشان در ایران بسیار کم است. خرید یکی از ابزارهایی که فرد به شکل انحصاری بخواهد از آن استفاده کند، هزینه زیادی دارد. مهمترین ویژگی کتابخانههای دیجیتال این است که سعی میکند تجربه استفاده از کتاب فیزیکی را بازسازی و خستگی چشم را برای خواننده کمتر کند.
این نویسنده به عدم دستیابی جایگاه کتاب فیزیکی توسط کتاب الکترونیکی اشاره کرد و ادامه داد: بخش اصلی اقتصاد نشر در جهان در اختیار کتاب است و نباید توقع داشته باشیم کتابهای الکترونیک بر این حوزه غلبه پیدا کند. بنابراین بازار کتابهای الکترونیک با محدودیت همراه است.
فناوریهای جدید جایگزین ابزارهای قدیمی میشوند
سرشار درباره تفاوت استفاده از کتابهای کاغذی و دیجیتال در نسل جدید و قدیم اظهار داشت: هر کودکی که متولد میشود، برای اینکه عادت کتابخوانی را در او ایجاد کنند، ابتدا کتابهای کاغذی را در اختیارش قرار میدهند و اینگونه نیست که از ابتدا کودک خردسال با کتابهای الکترونیک خو گرفته باشد.
سرشار در ادامه سوالی را مطرح کرد: در گذشته وقتی مطالب روی چرم، استخوان و لوحهای گلی نوشته میشد، آیا فناوری جدید کاغذ جایگزین آنها نشد؟ وقتی فناوری و ابزارهای جدید به وجود میآیند، استفاده از آنان راحتتر و ارزانتر است و به محیط زیست آسیبی وارد نمیکند و به آرامی جایگزین ابزارهای قدیمی میشود.
پیش از این نیز رئیس اتحادیه چاپخانهداران تهران گفته بود: در سراسر دنیا آمار مصرف کاغذ به شدت پایین آمده و فقط در ایران است که مصرف کاغذ رو به افزایش است.