به گزارش حلقه وصل، شماره 92 نشریه فرهنگی، تشکیلاتی «حلقهوصل» همزمان با انتخابات ریاست جمهوری و شوراهای اسلامی شهر و روستا به نقش و وظایف تشکلهای فرهنگی و مجموعههای مردمی در فعالیتهای انتخاباتی پرداخته است. همچنین در این شماره مساله بحران جمعیت و برنامههای انجام شده برای مقابله با پیری جمعیت ایران نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
پاسخ به یک سوال تکراری
سرمقاله این شماره نشریه به قلم صادق یزدانی مدیرمسئول نشریه، به مساله مهم کارکرد و نقش تشکلهای فرهنگی در امر انتخابات پرداخته است. یزدانی مطلب را با این عبارت آغاز کرده است: «هر دو سال یکبار انتخابات در کشور برگزار میشود و به دنبال پاسخ این سوالها که باید در انتخابات فعالیت کنیم یا خیر؟ و چقدر باید ورود کنیم؟ وظیفه ما در حوزه مصداق است یا مشارکتآفرینی؟ آیا عدم ورود به مصادیق، بیتوجهی نسبت به سیاست نیست؟ و سوالاتی از این دست میگردیم و خودمان را درگیر میکنیم. انتخابات تمام میشود و بعد نزدیک موعد بعدی دوباره همین سوالات را تکرار میکنیم؛ سوالاتی که پاسخش را سالها پیش، فرمانده کل قوای فرهنگی فرموده و حالا بعد از این همه سال قرار بوده ما راههای تازه و بهتری برای اجرایی کردن آن پیدا کنیم.»
نویسنده با برشمردن دو وظیفه مهم مجموعهها مردمی در انتخابات یادآور میشود: «دشوارترین کار را در ایام انتخابات، همین گروههای مردمی خودجوش فرهنگی و اجتماعی بر عهده دارند که از شهوت «نامزدبازی» در این روزها دست برمیدارند و سراغ «مردمیاری» میروند تا شرایط انتخاباتی پرشور و انتخابی درست را فراهم کنند.»
چهار سال برای گرفتن لیسانس انتخابات
بخش «لعل» این شماره به تبیین کارکرد و وظیفه موسسات مردمی در فعالیت انتخاباتی پرداخته است.
محمدحسن استرحام در یادداشتی «رابطه بین مقبولیت و مشارکت» را مورد توجه قرار داده و به این سوال پاسخ داده است که: «آیا شرکت بیشتر در انتخابات نشانه مقبولیتِ بیشتر است؟» استرحام به دلایل شرکت در انتخابات اشاره کرده و چند وظیفه مشخص برای فعالان فرهنگی در حوزه فعالیت انتخاباتی برشمرده است.
حجتالاسلام سیدمصطفی حسینی نیز در یادداشتی بایدها و نبایدهای انتخاباتی جبهه فرهنگی را مورد نظر قرار داده و تاکید کرده است که ما «دستپاچه وارد انتخابات میشویم!» او تاکید میکند: « در خصوص مسأله انتخابات به دلیل ناهماهنگیها و فقدان یک شبکه منسجم در میان عناصر فعال انقلاب، نتوانستهایم آرایش صحیحی داشته باشیم.»
در ادامه علیرضا کمیلی در گفتوگو با حلقه وصل با اشاره به اینکه مردم در هر چهار سال باید لیسانس انتخاب بگیرند بر شناخت دقیق فعالان فرهنگی از نامزدها تاکید میکند و میگوید: «وقتی شناخت نداریم، با دو خبر، افراد مثبت یا منفی میشوند. ماجرا کاملاً حسی است، چون اصلیترین وظیفه ما از هر انتخابات تا انتخابات که ارزیابی عملکرد مسئولین به صورت علمی و دقیق است، انجام نمیشود. با شعار از دور میگویند فلانی مدیر خیلی خوبی است یا فلانی وارد میدان شده و با یک خبرسازی و مدیریت افکار عمومی و جنگ روانی برای من و شما حس ایجاد میکنند.»
علیمحمد مودب هم در گفتوگو با حلقه وصل آثار نقصان ورود سیاسی فعالان فرهنگی به انتخابات را تبیین کرده است و «دموکراسی حرص و ترس» را دستاورد غفلت در فرهنگ انتخابات میداند.
حجتالاسلام محسن کریمی هم در مصاحبهای، گفتمانسازی را مهمترین موظیفه فعالان جبهه فرهنگی در انتخابات میداند و اشاره میکند که « جبهه، انتخاباتساز است نه انتخاباتباز!»
دکتر ابراهیم دهقان نیز فعالیت در حوزه تبیین راههای مشارکت حداکثری در انتخابات را مهمترین وظیفه فعالان فرهنگی میداند و تاکید میکند « فعالان فرهنگی منتظر پیشکسوتهای سنتی نمانند» و مسیر درست را خودجوش و آتش به اختیار ادامه دهند.
در انتهای این بخش نیز میزگردی با حضور حجتالاسلام حقیقتنژاد، دکتر عرباسدی و دکتر محسن کشاورز درباره حدود فعالیت سیاسی و انتخاباتی تشکلهای فرهنگی برگزار شده است. در این میزگرد بر این مساله تاکید شده است که تشکلهای فرهنگی اگر قوی باشند توان اثرگذاری خواهند داشت و در موضوعات انتخاباتی هم میتوانند ورود کنند ولی اگر ضعیف بمانند تنها «کولی» خواهند داد و به یک ابزار تبدیل میشوند.
قاتلان جمعیت
بخش «رواق» این شماره حلقه وصل به مساله مهم بحران جمعیت پرداخته و در گفتوگو با کارشناسان این مساله را مورد توجه و مداقه قرار داده است.
دکتر حسین مروتی در گفتوگویی با حلقه وصل «گاندوهای قاتل جمعیت» را مورد بررسی قرار داده و از نقش نفوذ در شکست سیاستهای افزایش جمعیت سخن گفته است.
دکتر مریم اردبیلی در مصاحبهای نقش اصلی در افزایش جمعیت را بر دوش موسسات مردمی میبیند و چندان امیدی به سازمانهای دولتی و دستگاههای حکومتی ندارد. وی اثربخشترین کار ممکن را نیز بازسازی تصویر زیبای مادری بین زنان و مردان میداند.
دکتر کبری خزعلی نیز طی یادداشتی مروری بر سیاستهای تشویق افزایش جمعیت در ایران و سایر کشورها داشته و در مقام مقایسه میان آنها برآمده است.
حجتالاسلام دکتر ناصر سقای بیریا نیز در گفتوگو با حلقه وصل مساله جمعیت را یک جنگ تمامعیار میداند و تاکید میکند اگر احساس موقعیت جنگ و مبارزه نداشته ابشیم به حساسیت این مساله پی نخواهیم برد.
تلاش برای نجات ایران
بخش «سرو» شماره 92 حلقه وصل نیز با توجه به اهمیت مساله جمعیت، به معرفی دو موسسه مردمی فعال در حوزه جمعیت پرداخته است.
موسسه «اندیشه مسطور» یکی از این موسسات فعال است که چند سالی به گفتمانسازی و ترویج فرهنگ فرزندآوری مشغول است و محتواهای فراوانی درباره این موضوع حیاتی و مهم تولید و منتشر کرده است. حجتالاسلام ندیمی در گفتوگویی مفصل اهداف و فعالیتها و اثرات تلاشهای این چندساله را بازگو کرده است.
همچنین خانم دکتر محمدپور در گفتوگو با حلقه وصل درباره موسسه «مهر فرشتهها» که هنوز یک سال از تولدش نمیگذرد صحبت کرده و برنامههای این مدت را برای مخاطبان شرح داده است. او اشاره میکند که برای فعالیت در حوزه جمعیت «بوقچی و تماشاچی لازم نداریم»
خمینی از نگاه خمینی
بخش «خلوص» نشریه این شماره مصاحبهای تاریخی و جذاب از مرحوم حجتالاسلام سیداحمد خمینی درباره شخصیت حضرت امام خمینی(ره) بازنشر کرده است. در این مصاحبه، سیداحمد خمینی درباره منش و رفتار و سلوک پدر در خانه و با بچهها، کتابهایی که ایشان میخوانند، برنامه روزمره امام در منزل و جزییات خواندنی و زیبای دیگری درباره این شخصیت بزرگ سخن گفته است.
***
نشریه حلقهوصل به مدیرمسئولی و سردبیری صادق یزدانی منتشر میشود. برای دریافت این نشریه میتوانید با شماره تلفن 88395324-021 تماس بگیرید. همچنین برای اطلاع از آخرین خبرها و گزارشهای جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی، میتوانید از سایت Hvasl.ir و بخش «قدح» نشریه استفاده کنید.