به گزارش حلقه وصل، مراسم رونمایی از کتاب «آن است شیوه حکومت» با حضور نویسنده کتاب سیدمهدی شجاعی و میهمانان احمد مسجدجامعی، علی درستکار در فرهنگسرای رسانه برگزار گردید.
در ابتدای مراسم احمد مسجدجامعی صحبت کرد و ضمن اشاره به مقام والای معنوی امام علی(ع) گفت: ایشان در همه هستی ولایت دارد و مقام معنوی ایشان بسیار والا است. خاطرم است که در محفلی همراه با شاعران و سرکار خانم دانشور بودیم هر کسی جملهای را در باب هر یک از شعرا بیان میکردند مدتی گذشت و صحبت از سخنان امامان شد ایشان جملهای زیبا درباره امام علی(ع) مطرح کردند و آن این بود به علی شناختم من به خدا قسم خدا را».
وی ادامه داد: در کنار مقامات ولایی ایشان، میبینیم هنگامی که ایشان در عرصه قدرت و حکومت قرار میگیرند حکومت داری ایشان با همین عنوان کتاب که بهترین و زیباترین جمله یعنی آن است شیوه حکومت میباشد. در ابتدای انقلاب اسلامی فکر میکردیم که اگر بیاییم و حکومت را به دست بگیریم میتوانیم حکومت امام علی(ع) را به راه بیندازیم اما اکنون بعد از گذشت سالها باید اذعان کنیم که ما کجا و علی کجا، ما کجا و قنبر کجا.
مسجدجامعی ضمن اشاره به روایتی از امام علی(ع) درباره برادر ایشان عقیل گفت: دقت کنید که لباس به گونهای است که تشخص انسان است اما در روایتی از امام علی(ع) میبینیم که ایشان در دوران حکومت خود تنها یک پیراهن داشته است. حال اکنون که ما در قدرت هستیم زندگیمان چگونه است. خطبه امام علی(ع) به مالک خطبه بسیار عجیبی است و در آن نکات زیادی وجود دارد برای مثال میبینیم که مالک در آن زمان به مصر میرفته است و امام علی(ع) نامهای را به حاکم مصر مینویسد در حقیقت ایشان نامه را به کسی مینویسد که به مملکتی میرود که عقبه تمدنی بسیار بالایی دارد و قصه مربوط به یک حاکم از یک شهر کوچک نیست.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: میبینید که در کتابهای دیگری همچون گلستان سعدی و مسیحتالملوک اشارههای زیادی به روابط بین مردم و حاکم شده است. اما جالب است که در همه این کتابها دغدغه حاکم مطرح است تا کتاب میخواهد بیان کند که چگونه از تلون مزاج حاکم در امان باشیم. این موضوع در حالی است که امام علی در این خطبه صحبت از مردم انجام میدهد و پربسامدترین لغت در این خطبه، مردماند. ایشان در این خطبه قواعدی را بیان میکنند که به نوعی مناسبت مردم و حاکم قدرت تنظیم شود و باید گفت که مبنای حقوق بشر اسلامی همین خطبه است. کتاب پیش رو ترجمه بسیار روشن و روانی دارد و صفحهبندی بسیار زیبا و شکیلی در عین سادگی برای آن طراحی شده است. باید به این موضوع دقت کنیم که ترجمههای مکرر از خطبههای امام علی(ع) به مالک ، نشان میدهد که مسیر ما به عنوان یک حکومت شیعی چه باید باشد. ترجمه این خطبه بیشترین تعداد ترجمه را در میان تمام خطبههای نهجالبلاغه دارد.
مسجد جامعی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: امر مقدماتی در مکتب اسلام براساس علم و عقل شکل میگیرد میبینید که در تمام کتب حدیثی اسلام، کتاب با عنوان توحید، نبوت و امامت آغاز نشده بلکه با عقل شروع میشود. بنابراین عقل ویژگی مکتب اهلبیت(ع) است. همانطور که اشاره شد پربسامدترین لغت در این خطبه مردمند این موضوع نشان از خرد و فهم حکومت امام علی(ع) دارد. برای مثال وقتی مسئله خلافت ایشان مطرح میشود ایشان اصل را بر مردم قرار داده و میفرمایند: اگر مردم نمیآمدند من این مسئولیت را نمیپذیرفتم در حقیقت شرط پذیرش حکومت از سوی امام علی(ع) نصرت مردم میباشد. مصونیت امیرالمومنین(ع) این است که ایشان را همواره با دیگران مقایسه میکنیم. خیلی از آثار بر جسته در دنیا توسط افراد غیرمسلمان و در مدح ایشان نوشته شده است.