به گزارش حلقه وصل، در هیاهوهای اخبار سقوط هواپیما در تهران و واژگون شدن اتوبوس در شمال کشور این روزها مردم سیل زده جنوب کشور (سیستان و بلوچستان) درگیر سیل ویرانگر شدهاند به طوری که در ۷ روز گذشته راه ارتباطی بیش از ۴۰۰ روستا به صورت کامل قطع شده و مردم این مناطق هیچ راه دسترسی و ارتباطی با بیرون ندارند و تنها امدادرسانی به این مناطق از طریق هوایی امکان پذیر است.
این در حالی است که کشور در طول ۱۰ ماه گذشته برای دومین بار است که درگیر حوادثی مانند سیل شده که آثار تخریبهای آن تا چند ماهی مردم را درگیر خود میکند چراکه هنوز واحدهای مسکونی تخریب شده و یا راههای از بین رفته لرستان هنوز تکمیل نشده که دوباره مردم جنوب کشور این بار با شدت بیشتری درگیر سیل شدهاند.
میزان بارندگی در استان سیستان و بلوچستان از ابتدای امسال (از اول مهر تا ۱۹ دی ۹۸) ۶۹.۷ میلیمتر بوده است این در حالی است که میزان بارندگی متوسط دراز مدت این استان ۳۱.۹ میلیمتر و میزان بارندگی در سال گذشته آبی ۳.۹ میلیمتر بوده که طبق اطلاعات و آمارهای به دست آمده رشد بارندگی ۱۶۸۷ درصدی را در استان سیستان و بلوچستان طی این مدت شاهد بودهایم.
با توجه به هشدارهایی که سازمان هواشناسی کشور از بروز سامانه بارشی سنگین به کشور خبر داده بود و احتمال وقوع سیل در این استان را پیشبینی کرده بود به نظر میرسد که با وجود خسارتهایی که هماکنون به این مناطق وارد شده باز هم مسئولان مربوطه توجه چندانی به این هشدارها نکرده بودند به طوری که با وجود بارانهای شدید مردم همچنان در منازل خود سکونت داشتند که نتیجه این بی توجهی باعث طغیان رودخانههای محلی شد که نتیجه آن از بین رفتن زمینها و اراضی کشاورزی و دامها بوده است.
در خواست فوری رهبر انقلاب برای بررسی میزان خسارات و رسیدگی به سیل زدگان سیستان و بلوچستان
اتفاقات روز های اخیر در سیستان و بلوچستان بقدری تاسف بار بوده است که رهبر انقلاب اسلامی در متنی از مسئولان این چنین درخواست می کنند که (بارندگیهای شدید در استان سیستان و بلوچستان و برخی نقاط دیگر در جنوب شرقی کشور که به آبگرفتگی مشکلساز برای مردم و در مواردی ویرانگر و خسارتبار انجامیده است، ایجاب میکند که در کنار خدماترسانی قابل تقدیری که تاکنون صورت گرفته است، دستگاههای دولتی و مجموعههای مردمی هر چه بیشتر به یاری مردم عزیز آن سامان شتافته از وقوع خسارتهای بیشتر جلوگیری نمایند.)
تاکنون با توجه به پیگیریهای صورت گرفته هنوز میزان خسارتهای وارد شده به زیرساختهای این استان مشخص نیست و بسیاری از مسئولان در این زمینه اعلام کردهاند با توجه به آنکه سطح آب همچنان بالا است و فروکش نکرده است نمیتوانیم میزان خسارتهای وارد شده را اعلام کنیم، اما به نظر میرسد که خسارتهای سنگینی به راهها، پلها و مناطق مسکونی وارد شده است.
تاکنون طبق آمارهای اولیه بیش از ۳۰ محور ارتباطی و قطع برق ۱۳۰ روستا اعلام شده و راههای ارتباطی بیش از ۴۰۰ روستا به صورت کامل قطع شده و امدادرسانی تنها از طریق راه هوایی و یا تردد با قایق امکانپذیر است، اما خوشبختانه با همکاری نیروهای راهداری و امداد و نجات راههای اصلی، شریانی و فرعی که تا روز گذشته به صورت کامل بسته شده بود بازگشایی شده و راههای فرعی هم تا فردا بازگشایی میشود.
با وجود گذشت چند روز از بارش باران میزان بارشها کاهش یافته، اما هنوز آبها به دلیل آن که اکثر این مناطق در دشت قرار دارند و با توجه به آنکه خاک این مناطق شنی است آب فروکش نکرده و جریان آب با شدت بسیار بیشتری در حال حرکت است که همین موضوع باعث وارد شدن خسارتهای بسیار بیشتر به زیرساختهای این استان شده است.
سرعت فروکش کردن آب بسیار ضعیف است
در همین رابطه حیدر مطاعی معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای با بیان اینکه راههای شریانی و اصلی استان سیستان و بلوچستان از روز گذشته باز شده و راههای فرعی آن تا فردا باز میشود، گفت: متأسفانه و امدادرسانی به این مناطق تنها از طریق هوایی امکان پذیر است.
او گفت: در این ۳۰۰ روستا چند کیلومتر از راهها به صورت کامل زیر آب رفته و ما منتظر فروکش کردن آب هستیم، اما تاکنون با استفاده از ماشین آلات سعی شده راههای فرعی و اصلی را باز کنیم.
معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای یادآور شد: عبور و مرور در این مناطق تنها از طریق قایق امکان پذیر است چراکه منطقهای که تا چند روز پیش به صورت دشت بوده هماکنون به صورت کامل در زیر آب رفته بنابراین نمیتوان به راحتی در این مناطق تردد کرد.
راه ارتباطی ۴۰۰ روستا به طور کامل قطع شده
مطاعی افزود: کارهای امدادی توسط نیروهای راهداری و جمعیت هلال احمر در حال انجام است و ما با استفاده از ماشین آلات خود سعی میکنیم به مناطقی که امکان دسترسی وجود دارد امدادرسانی را انجام دهیم.
او افزود: هنوز مشخص نیست که چه تعداد از پلهای ما زیر آب رفته و ما منتظر هستیم با فروکش کردن آب بتوانیم کارهای بازسازی و ترمیم را انجام دهیم.
معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای یادآور شد: سرعت تخلیه آب به دلیل آن که بسیاری از این مناطق در دشت قرار دارد بسیار ضعیف انجام میشود و در برخی از مناطق با قرار دادن لولههایی امکان دسترسی را انجام دادهایم.
مطاعی بیان کرد: آب با سرعت بسیار کم و ضعیفی به سمت دریا هدایت میشود که همین موضوع سرعت کار را بسیار کاهش داده است. تا چند سال گذشته میزان بارش باران در این مناطق بسیار ضعیف بوده است، اما در طول چند روز گذشته بیش از ۲۸۷ میلیمتر شاهد بارش باران بودهایم.
معاون راهداری سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای تأکید کرد: هم اکنون نمیتوان میزان خسارتهای وارد شده را اعلام کرد، اما به محض فروکش کردن آب آمارهای کلی را میتوانیم از میزان خسارتهای وارد شده را اعلام کنیم.
ارسال ۱۸۴ اکیپ از صنعت برق برای اتصال برق روستاها درگیر سیل در سیستان وبلوچستان
مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق کشور گفت: هم اکنون تنها در منطقه سیستان و بلوچستان با مشکلاتی در برق رسانی به مناطق روستایی سیل زده مواجه هستیم، به طوری که ۱۷ فیدر فشار متوسط در سیستان و بلوچستان قطع است که باعث خاموشی ۹.۵ مگاواتی شده است.
سخنگوی صنعت برق افزود: درحال حاضر۱۸۴ اکیپ عملیاتی، ۴۶ جرثقیل و ۲۶ بالابر در مناطق سیل زده استان سیستان و بلوچستان مشغول به فعالیت هستند و متاسفانه سیل باعث شکسته شدن ۲۳۶ پایه برق در مناطق سیل زده سیستان و بلوچستان شده است که این مشکلات باعث شده تا برق ۸۵ روستا قطع شود.
رجبی مشهدی تصریح کرد: با این حال مهمترین مشکل نیروهای عملیاتی برای رفع خرابیهای شبکه برق در مناطق سیل زده، قطع بودن راههای مواصلاتی در مناطق مذکور است که باعث شده تا عملیات برق رسانی با مشکل مواجه شود.
سخنگوی صنعت برق گفت: هم اکنون ۱۸۴ اکیپ عملیاتی، ۴۶ جرثقیل و ۲۶ بالابر در مناطق سیل زده استان سیستان و بلوچستان مشغول به فعالیت هستند.
رجبی مشهدی افزود: در مجموع عملیات رفع خرابیهای ناشی از سیل در شهرستانهای نگور، کنارک، پلان، گلان ومحدوده زرآباد در حال انجام است.
او بیان کرد: در صورت باز شدن راههای دسترسی، رفع مشکل مناطق سیل زده چندان زمان برنخواهد بود.
برآوردهای اولیه نشان دهنده خسارتهای وارد شده به ۲۰ هزار واحد مسکونی در سیستان و بلوچستان
منبتی مدیرکل بنیاد مسکن استان سیستان و بلوچستان درباره آخرین وضعیت مناطق سیل زده در استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه حدود ۳۰ اکیپ از نیروهای بنیاد مسکن برای ارزیابیهای اولیه به مناطق مختلف این استان مراجعه کردهاند گفت: با توجه به افزایش تعداد خسارتها به نظر میرسد که میزان اکیپهای لازم برای ارزیابیها به ۵۰ تا ۶۰ گروه افزایش یابد.
او افزود: طبق ارزیابیهای کلی که در این مناطق انجام شده به نظر میرسد که به بیش از ۲۰ هزار واحد مسکونی بر اثر سیل خسارتهای ۱۰ تا ۱۰۰ درصدی وارد شده که بسیاری از این واحدها به صورت کامل تخریب شده و برخی از آنها هم خسارتهای اندکی دیده است، اما هم اکنون تمامی ماشین آلات بنیاد مسکن در این مناطق در حال فعالیت هستند.
مدیرکل بنیاد مسکن استان سیستان و بلوچستان با بیان اینکه لیست اقلام مورد نیاز به این مناطق اعلام شده است، گفت: هماکنون نیازمند زیرانداز، پتو، کنسروجات، آب معدنی و نیازهای تأسیساتی از جمله موتور برق هستیم تا بتوانیم تا حدودی از از این شرایط بحرانی خارج شویم.
منبتی با بیان اینکه بعد از فرونشست آب تعداد چادر و یا کانکسهای مورد نیاز مشخص میشود، گفت: ممکن است قسمتی از برخی از این واحدهای مسکونی سالم باشد، اما هم اکنون نمیتوان در این زمینه اظهار نظر کرد، اما اسکان موقت در این مناطق بعد از کاهش یافتن سطح آب انجام میشود.
مدیرکل بنیاد مسکن استان سیستان و بلوچستان درباره تسهیلات مورد نیاز در این مناطق هم گفت: هم اکنون میتوان از تسهیلات تخصیص یافته در سطح استان استفاده کرد، اما برای پرداخت تسهیلات بلاعوض باید رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه تصمیمات لازم را بگیرند.
او گفت: به نظر میرسد که تا هفته آینده به صورت کامل میزان خسارتهای وارد شده به واحدهای مسکونی مشخص و تسهیلات مورد نیاز در این مناطق هم معین میشود.
منبتی با اشاره به اینکه متأسفانه بسیاری از واحدهای مسکونی در این مناطق از خشت و گل بودند، گفت: بر اثر سیل تمامی این واحدهای مسکونی دچار خسارتهای ۱۰۰ درصدی شدهاند.
مدیرکل بنیاد مسکن استان سیستان و بلوچستان تصریح کرد: حدود ۴۰ هزار واحد مسکونی در سطح سیستان و بلوچستان بازسازی و مقاوم سازی شدهاند و از شهریور امسال هم ۶ هزار واحد مسکونی محرومین ساخته شده است و البته طرح ویژه مقاوم سازی واحدهای مسکونی در روستاها هم اجرا شده که این واحدها خوشبختانه خسارتهای کمتری از سیل دیده است.
او یادآور شد: با توجه به مقاوم سازی واحدهای مسکونی به نظر میرسد که این واحدها هیچ خسارتی از لحاظ تعمیراتی ندیدهاند، اما ممکن است با ورود پیدا کردن آب به این واحدها لوازم خانگی آنها از بین رفته باشد.
منبتی با اشاره به اینکه طبق تفاهم نامهای که با اصل تسنن در این مناطق منعقد شده است شبهات دریافت تسهیلات برای اهل تسنن از بین رفته است، گفت: طبق سخنرانی که امام جمعه استان سیستان و بلوچستان انجام داده است بسیاری از شبهات دریافت تسهیلات از بین رفته و اهل تسنن میتوانند از تسهیلات ۴۰ میلیون تومانی برای مقاوم سازی و بازسازی واحدهای مسکونی خود استفاده کنند.
گفتنی است: سیل به عنوان یکی از تخریب کنندهترین حوادث طبیعی در طول یک سال گذشته در بسیاری از مناطق کشور وارد شده که همین موضوع خسارتهای بسیار زیادی به زیرساختهای مناطق مختلف وارد میکند که همین موضوع باید به عنوان هشداری جهت بیدار شدن مسئولان کشور باشد تا شاید بتوانند با پیشگیریهای لازم از میزان خسارتهای وارد شده به اراضی کشاورزی و دامداری مردمان بکاهند.
وزارت نیرو هشدار سیل در سیستان را داده بود
میثم جعفرزاده مدیرکل بحران وزارت نیرو با اشاره به هشدار سیلاب در استانهای جنوبی کشور، گفت: هفته گذشته وزارت نیرو به منظور جلوگیری از افزایش بحران و کنترل مدیریت سیل، جلسهای را تشکیل داد و در نهایت آمادگی لازم برای کنترل ناشی از خسارت در دستور کار قرار گرفت.
او در ادامه افزود: با برگزاری این جلسه، موضوعی مبنی بر غافلگیری وجود ندارد، چرا که تمامی تصمیمات و آمادگیها برای جلوگیری از وقوع سیل اطلاعرسانی شده است و امیدواریم این بارندگیها بدون خسارت و تلفات جانی مهار شود.
مدیرکل بحران وزارت نیرو بیان کرد: هم اکنون تمامی نیروهای وزارت نیرو در آمادهباش کامل قرار دارند تا در صورت وقوع سیل، آمادگی لازم را داشته باشند.
جعفرزاده افزود: بخشهای مختلف آب، آبفا، توانیر و همچنین نیروگاههای برق حرارتی عضو ستاد به منظور بررسی، تحلیل و ارزیابی مخازن سدها و نیروگاههای برقابی، وضعیت رودخانهها و مسیلها، تأسیسات آبفا، نیروگاههای حرارتی و توانیر جلسهای را جهت اتخاذ تصمیمات مقتضی و ابلاغ به استانهای مربوطه برای انجام اقدامات پیشگیرانه و مدیریت همه جانبه سیلاب تشکیل دادند.
او با اشاره به لایروبی رودخانهها و کنترل سدها، تصریح کرد: در حال حاضر این برنامه طبق گذشته انجام شده و گلوگاه بحران سدها در گذشته با توجه به پیشبینیهای هواشناسی انجام شده است و جای هیچ نگرانی نیست.
مدیرکل بحران وزارت نیرو در پایان گفت: کنترل حجم مخازن سدها به صورت مستمر در دستور کار قرار گرفته است و در استانهایی مانند فارس، رهاسازی آب برخی از سدها انجام شده است تا حجم کافی برای مهار سیلابهای احتمالی وجود داشته باشد.
جعفرزاده با اشاره به اینکه درحالحاضر استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان و هرمزگان درگیر سیلاب هستند، گفت: تیمهای عملیاتی وزارت نیرو در مناطق حضور یافته و در تلاش هستیم تا در کمترین زمان ممکن مشکل را برطرف کنیم.
او ادامه داد: در استان سیستان و بلوچستان حدود ۲۰۰ روستا بر اثر وقوع سیل دچار قطعی آب شده که برخی از آنها دارای مشکل کدورت منابع آبی و برخی شکستگی خطوط انتقال و خروج از مدار است.
مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو، افزود: بهدلیل شدت سیلاب، برخی از روستاها دچار قطعی ارتباط مواصلاتی و تلفنی شده و به همین دلیل احتمال گسترش قطعی آب در این مناطق وجود دارد.
جعفر زاده در رابطه با قطعی برق در روستاهای استان سیستان و بلوچستان، اظهار کرد: در حال حاضر شبکه توزیع برق ۱۱۰ روستا در این استان نیز دچار قطعی شده است. همچنین ارتباط مخابراتی بدلیل قطع فیبر نوری و همچنین راههای مواصلاتی شهرستانهای نیکشهر و قصرقند، نگور، پلان، دلگان، کنارک در محدوده زرآباد نیز مسدود است.
مدیرکل مدیریت بحران و پدافند غیرعامل وزارت نیرو، افزود: اکنون تیمهای عملیاتی به همراه تجهیزات کامل در منطقه در حالت آماده باش هستند، اما با توجه به مسدود بودن راههای دسترسی، شرایط انجام عملیات بسیار دشوار است.
جعفرزاده با بیان اینکه در بندر خمیر استان هرمزگان یکی از خطوط اصلی انتقال آب دچار شکستگی شده است، گفت: با توجه به اینکه در این منطقه از قبل مخزن ذخیره ۴۰۰۰ متر مکعبی را پیشبینی کرده بودیم، تا حدودی مشکل آبرسانی برطرف شده است، علاوه بر اینکه توزیع آب بستهبندی نیز همزمان توسط نیروهای عملیاتی در حال انجام است و در تلاش هستیم تا ظرف ۴۸ ساعت آینده تعمیرات خطوط به اتمام برسد.
وی بیان کرد: وقوع سیلاب در استان کرمان نیز حدود ۶۰ روستا را دچار مشکل آبرسانی کرده و علاوه بر اینکه تیمهای عملیاتی در منطقه مشغول خدماترسانی هستند، از طریق آبرسانی سیار نیز آب مورد نیاز در اختیار مجتمعهای آسیب دیده قرار میگیرد.
بارش باران فعلا ادامه دارد
کبری رفیعی کارشناس سازمان هواشناسی درباره آخرین وضعیت آب و هوای کشور، اظهار کرد: با ورود سامانه جدید بارشی از سمت شمال غرب کشور امشب در استانهای شمال غرب، غرب، دامنههای شمالی البرز، استانهای واقع در زاگرس مرکزی، البرز غربی و مرکزی شاهد بارش برف و باران خواهیم بود ضمن آنکه در سواحل خزر هم بارش باران خواهیم داشت.
او افزود: بر اساس نقشههای هواشناسی روز سهشنبه در مناطقی از غرب، مرکز و شرق کشور بارش برف و باران پیش بینی میشود.
رفیعی با اشاره به اینکه بارش در ارتفاعات البرز شرقی به شکل برف خواهد بود، بیان کرد: همچنین در سواحل، بارش باران و در مناطق جنوب، جنوب شرق، خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان رگبار و رعد و برق همراه با وزش باد پیش بینی میشود.
این کارشناس سازمان هواشناسی از استمرار بارش باران طی روزهای آتی در برخی مناطق کشور خبر داد و گفت: روز چهارشنبه در تنگه هرمز، دریای عمان، جنوب استان سیستان و بلوچستان و شرق هرمزگان ادامه بارشها را خواهیم داشت و علاوه بر سواحل شمالی کشور در نیمه غربی سواحل در ارتفاعات هم شاهد بارش خواهیم بود ضمن آنکه روز پنجشنبه در سواحل خزر و شمال شرق بارش پراکنده رخ میدهد.
عملکرد ضعیف مسئولان در جریان ۳ روزه سیل در استان سیستان و بلوچستان
تنش های زیاد در هفته گذشته و همچنین دسترسی نامناسب جاده های بین شهری به استان زاهدان را یکی از عواملی می توان نام برد که در ضعف عملکرد مسئولان به ویژه دولت بی تاثیر نبوده است. هجوم گاندو ها به شهر، ترس و وحشت اهالی را بدنال داشته که امیدواریم با تخلیه سطح آب آن ها را از شهر دور کنند.
۲توییت وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات برای همکاری همگانی دستگاه ها